Închide Close
Arta avocatului

Editura Humanitas

Mircea I. Manolescu, Arta avocatului

Din categoriile drept & economie

În colecția Pro jure

Editia ingrijita de Gina Lazarescu si Doru Cosma recupereaza opera unui mare jurist si profesor, oferind studentilor si absolventilor in drept un instrument de studiu pretios pentru exercitarea viitoarei profesiuni. Volumul contine prelegerile tinute in 1946 de Mircea I. Manolescu pentru avocatii stagiari din Baroul Ilfov. Titlurile lor vorbesc de la sine: Talent si vocatie; Avocatul – artizan si artist; Abstract si concret in arta avocatului; Arta de a vorbi in public; Pledoaria; Claritate si forta de persuasiune in pledoarie. Anexele volumului cuprind, intre altele, convorbiri despre arta avocatului cu Camil Petrescu, Grigore Bilciurescu, Ion Vasilescu–Valjan si o sectiune de evocari si portrete ale unor mari maestri ai barei (Hurmuz Aznavorian, Aurelian Bentoiu, Ionel Teodoreanu).
Despre Mircea I. Manolescu
A fost, inainte si mai presus de toate, avocat. A profesat avocatura incepand din 10 noiembrie 1928, la cateva luni dupa luarea licentei in drept, si pana cand s-a stins din viata, la 24 martie 1983. A debutat ca avocat la Braila, dar s-a transferat in scurt timp la Bucuresti, fiind unul dintre maestrii Baroului Ilfov, iar apoi ai Colegiului din Bucuresti. A avut o vocatie iesita din comun pentru avocatura, pe care a practicat-o cu stralucire, pasiune si daruire si, ceea ce este mai rar intr-o profesie atît de absorbanta ca aceasta, teoretizandu-i „statutul“, studiindu-i, in scrierile, prelegerile si conferintele sale, arta pe care se intemeiaza. Acestei arte, pe care a situat-o alaturi de arta legiuitorului, a judecatorului, a notarului si a administratorului, i-a dedicat un ciclu de prelegeri intitulat tocmai Arta avocatului, precum si capitole importante din alte doua lucrari: Teoria si practica dreptului si Stiinta dreptului si artele juridice. Vocatia pentru avocatura i-a fost recunoscuta, admirativ, dintru inceput de mari maestri ai barei romanesti interbelice, ca H. Aznavorian si I. Vasilescu-Valjan. „Am cunoscut debuturile lui profesionale, – marturiseste H. Aznavorian intr-un articol publicat in Informatorul juridic din 1 februarie 1947 – a pledat alaturi de mine, la inceputul carierei sale de avocat, un proces extrem de delicat. Din materia conflictelor de drept interprovincial. Nu stiam ce sa admir mai mult la acest tanar debutant: metoda de distribuire a materiei de pledat, preciziunea vocabularului juridic sau eruditia informatiilor de drept international.“
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Arta avocatului
  • An apariție: 1998
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 306
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0845-4
  • ISBN-10: 973-28-0845-4
  • Colecție: Pro jure
  • Domeniu: drept & economie
  • Autor: Mircea I. Manolescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact