Închide Close
Calatorul heruvimic

Editura Humanitas

Angelus Silesius, Calatorul heruvimic

Din categoriile religie, poezie

În colecția în afara colecţiilor

La jumatatea secolului al XVII–lea, intr–o tipografie vieneza aparea o carte de poezie mistica al carei titlu baroc se poate reda astazi simplu prin Sensuri rimate. Autorul, Angelus Silesius, pe numele sau adevarat Johannes Scheffler, isi va retipari epigramele in 1675, sub titlul cunoscut astazi: Calatorul heruvimic. Versurile, de o incredibila actualitate, poarta amprenta unui spirit scormonitor, solitar, nesupus si plin de dragoste. Nu trebuie sa ne miram ca adancimile ascunse in tiparul rigid, ascetic al alexandrinului, impacat cu elasticitatea senzuala a metaforei, au atras mai tarziu spirite precum Leibniz, Schopenhauer, Hegel, Heidegger, Jung. Asezand remarcabila traducere a Ioanei Parvulescu in fata textului original, actuala editie – care cuprinde Cartea intai, scrisa, se pare, in numai patru zile – ii ofera cititorului roman o prima intalnire cu figura misterioasa a lui Angelus Silesius. Alaturi de „calatorul heruvimic“, acesta are ocazia sa treaca, la capatul calatoriei spirituale, puntea dintre terra incognita si terra lucida.traducere de Ioana Parvulescu
Despre Angelus Silesius
Johanes Scheffer se naste la Breslau in 1624. Isi ia doctoratul in filozofie si medicina la Padua, iar in 1648 devine fizicianul curtii printului de Oels in Silesia. In 1653 este primit in Biserica Catolica primind numele de botez Angelus, la care adauga supranumele Silesius. Prin acest nume ii vor fi cunoscute scrierile. In 1661 este numit preot si se retrage la manastirea Cavalerilor Crucii in Breslau, unde va si muri, pe 9 iulie 1677. Publica in 1657 cele doua opere poetice care i-au adus faima: Heilige Seelenlust care este o culegere de mai mult de 200 de cantece religioase, unele dintre ele de o mare frumusete, care si-au gasit locul nu numai in cartile poetice dar si in cele protestante; Der Cherubinische Wandersmann , un volum cu mai bine de 6000 de cuplete rimate, incarcate de profunde ganduri religioase exprimate intr-o forma epigramica. O mica parte dintre aceste cuplete a fost etichetata ca panteista sau quietista. In prefata acestei lucrari autorul insusi explica „paradoxurile“ care apar intr-un sens canonic, respingand orice interpretare panteista. Publica de asemenea Eccleciologia, lucrare ce cuprinde 39 de dispute cu diverse secte protestante.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Calatorul heruvimic
  • An apariție: 1999
  • Ediție: editia I bilingva
  • Pagini: 168
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0977-9
  • ISBN-10: 973-28-0977-9
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: religie, poezie
  • Autor: Angelus Silesius

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact