Închide Close
Cartea ca destin

Editura Humanitas

Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache, Cartea ca destin

Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu

Din categoriile convorbiri

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

„Tocmai am terminat de recitit, la miez de noapte, cartea. Ei bine, de unde nu o dată m-am declarat nemulţumit , pe parcursul scrierii, observ acum că întregul se susţine. Şi poate captiva, incita, intriga, agasa. Ştiu că las o impresie contradictorie. Din cât sunt mai convins înlăuntrul meu că nu mai am ce să aştept, că toate mizele după care fugi în tinereţe – iubire, carieră, chiverniseală, succes – şi-au consumat forţa de atracţie, dintr-atât lucrez mai efervescent, mă zbengui în arlechinade livreşti şi fac în public figură de impetuozitate impenitentă.“ (Dan C. MIHĂILESCU)

„Îmi recunosc vina: aceea de a-l fi scos pe Dan C. Mihăilescu din carapace şi de a-l fi făcut să se înfăţişeze cititorului nu doar pe traiectoria sa critică, ci şi pe traseul lui formativ. Cum o spune şi el vorbind despre cum s-a născut cartea de față, greu găseşti doi oameni cu convingeri atât de diferite. Dar tocmai această diferenţă a făcut mai autentic dialogul nostru şi mai viu.“ (Daniel CRISTEA-ENACHE)

Despre Dan C. Mihăilescu

DAN C. MIHĂILESCU este critic şi istoric literar. A publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism ş.a. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste, a semnat traduceri, prefeţe, ediţii etc. Din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTV. A publicat volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori (Humanitas, 2012), Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012), Cartea ca destin. Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu (Humanitas, 2013), Castelul, biblioteca, puşcăria (Humanitas, 2013), Despre nerăbdarea de a fi răbdător (dialog epistolar cu Ciprian Măceșaru; Humanitas, 2014), „Ce-mi puteți face, dacă vă iubesc!?“ (Humanitas, 2015), Plăceri vinovate și datorii împlinite (Humanitas, 2018), Podul cu vechituri (Humanitas, 2019).

Despre Daniel Cristea-Enache

DANIEL CRISTEA-ENACHE este critic şi istoric literar, conferenţiar la Literele bucureştene, consilier editorial la Polirom şi cronicar la Observator Cultural. A debutat cu Concert de deschidere în 2001 (Premiul de Debut al României literare; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România; Premiul „Titu Maiorescu“ al Academiei Române), şi-a luat doctoratul cu viaţa şi opera lui Ion D. Sîrbu (Un om din Est; Premiul pentru Critică şi Istorie Literară al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), a dialogat cu scriitori (Sertarul Scriitorului Român, Literatura de azi), a realizat volume de convorbiri cu Ileana Mălăncioiu şi Octavian Paler, a scris un eseu despre poezia lui Nichita Stănescu (Lyrica magna) şi a făcut în Cinematograful gol „reportaj intim“, cu formula lui Radu Cosaşu. A mai publicat două volume de cronică literară şi ar vrea să dea o Istorie a literaturii române.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cartea ca destin
  • Subtitlu: Daniel Cristea-Enache în dialog cu Dan C. Mihăilescu
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Format: EPUB / PDF
  • ISBN: 978-973-50-4099-4-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: convorbiri
  • Autor: Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact