Închide Close
Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava

Editura Humanitas

Franz Rosenzweig, Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava

Din categoriile filozofie

În colecția Phi

„Prolegomena postuma la Steaua izbavirii (1921) – una dintre marile carti de filozofie ale secolului nostru – Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava a ganditorului evreu Franz Rosenzweig, autor atat de mult discutat la ora actuala, este, din punct de vedere stilistic, un desavarsit exemplu de filozofie literara. Accesibilitatea si concretetea acestui text de «popularizare» nu disimuleaza insa decat imperfect miza filozofica revolutionara a gandirii autorului sau. Carticica reprezinta provocatoarea si neconventionala introducere la o «noua gandire» care sa depaseasca absolutismul, totalitarismul si saracia lingvistica abstracta din gandirea «bolnava» a metafizicii clasice de origine elina. Plecand de la experienta concreta a revelatiei biblice, ea schiteaza o noua modalitate de gandire istorica si gramaticala, etica si liturgica, o gandire «sanatoasa» a transcendentei si alteritatii, fiind un veritabil manifest pentru actualitatea transcendentei si fecunditatea pragmatica a revelatiei, a experientei etice si religioase biblice.“ Ioan l. Ica jr.traducere de Ioan I. Ica jr.
Despre Franz Rosenzweig
S-a nascut in 1886 la Kassel, intr-o familie de evrei germani, burghezi si asimilati. Face studii de medicina, istorie si filozofie la Gottingen, Freiburg si Berlin, incheindu-le, in 1912, cu teza de doctorat Hegel si statul. In 1913 redescopera iudaismul ca alternativa spirituala la criza filozofiilor epocii. Intre 1916 si 1918 participa la razboi ca ofiter pe frontul din Balcani si Polonia, unde isi redacteaza opera fundamentala, Steaua izbavirii (publicata in 1922). Din 1920 devine director al Scolii iudaice libere din Frankfurt am Main. Publica studii despre problema educatiei evreiesti si filozofia iudaica. Traduce din lirica rabinica si, impreuna cu M. Buber, Biblia ebraica in limba germana. Inceteaza din viata in 1929 in urma unei paralizii progresive, declansate inca din 1922. Gandirea sa a influentat decisiv constituirea filozofiilor personaliste („dialogismul“ lui M. Buber) si etica „metaontologica“ a lui E. Levinas. Lucrari: Hegel und der Staat, 1920 Der Stern der Erlosung, 1921 Die Schrift, 1925–1929 Postum: Briefe, 1935 Kleinere Schriften, 1937 Intre 1976 si 1984, editura Martinus Nijhoff (Haga) publica in patru volume integrala F. Rosenzweig. Der Mensch und das Werk. Primul volum contine scrisori si jurnale, al doilea, Steaua izbavirii, al treilea opuscule despre credinta si gandire, al patrulea, gandirea limbii in traduceri.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Carticica despre mintea omeneasca sanatoasa si bolnava
  • An apariție: 1995
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 192
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-28-0600-1
  • ISBN-10: 973-28-0600-1
  • Colecție: Phi
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Franz Rosenzweig

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact