Închide Close
Cazul Nichita Dumitru

Editura Humanitas

Doina Jela, Cazul Nichita Dumitru

Din categoriile politologie, istorie

În colecția în afara colecţiilor

In primul si cel mai rasunator din seria de procese ale Canalului (1949–1953), care a decapitat intelectualitatea tehnica din conducerea lui, si-a gasit moartea si un om simplu: mecanicul Dumitru Nichita. Personajul principal al acestei carti nu este insa omul simplu Nichita – nascut in 1913, arestat in 30 iulie 1952, condamnat la moarte pe 1 septembrie si executat in 14 octombrie 1952, spre a fi reabilitat, ca nevinovat, in 1968. Personajul ei principal este celalalt „om simplu“, „aproapele“, acela care, intrebat eventual ce a facut in tot acest rastimp, ar raspunde cu neimplicatul si „inteleptul“: Am trait... Ceea ce aduce nou reconstituirea de fata, bazata pe documentele aflate in Arhiva civila a Canalului Dunare–Marea Neagra de la Constanta, este lumina cruda proiectata pe acest „Am trait“: delatiunea ca forma de viata, ca fapt moral – componenta indispensabila a moralei comuniste. Nichita n-a fost asasinat numai in urma unui proces comunist, ci prin consimtamantul semenilor lui. Scrisori anonime, „luari de pozitie“, stenograme de „sedinte de lucru“, articole de ziar alcatuiesc, alaturi de stenograma integrala a procesului, aceasta tulburatoare carte–document, gratie careia arhivele pana acum inaccesibile se deschid marelui public.
Despre Doina Jela
S-a nascut in 1951. Este absolventa a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Filologie, prozatoare, publicista, autoare a unui mare numar de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, aparute in reviste ca Tomis, Arta, Amfiteatru, Romania literara, Contemporanul, Familia, Observator (Munchen), 22, Vatra. In 1995, publica la Editura Humanitas romanul non-fictiv Cazul Nichita Dumitru, rasplatit de Asociatia Internationala a Scriitorilor si Oamenilor de Arta Romani, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. In 1997, publica la Editura Polirom volumul Telejurnalul de noapte. In 1998 ii apare in colectia „Procesul comunismului“ volumul Aceasta dragoste care ne leaga, desemnat „Cartea anului“ la Targul international de carte de la Timisoara. In 1999 ii apare, tot in colectia „Procesul comunismului“, cartea Drumul Damascului (reeditata in 2002), iar in 2001 Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste. Tot in anul 2001, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea Drumul Damascului, a realizat filmul Dupa-amiaza unui tortionar. A tradus pentru Editura Humanitas Antologia gandirii juridice de Phillippe Maulaurie; pentru seria „Procesul comunismului“ a aceleiasi edituri a tradus Stalin de Boris Souvarine, in colaborare, Cartea neagra a comunismului, coordonata de Stephane Courtois, Saruta mana pe care n-o poti musca si O America înfricosatoare de Edward Behr si, pentru editura Polirom, din italiana, Omul grec (culegere de eseuri).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cazul Nichita Dumitru
  • An apariție: 1995
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 304
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0563-3
  • ISBN-10: 973-28-0563-3
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: politologie, istorie
  • Autor: Doina Jela

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact