Închide Close

Editura Humanitas

Robert L. Wolke, Ce i-a spus Einstein bucătarului său

Ştiinţa gastronomiei explicată. Cu reţete de Marlene Parrish

Din categoriile ştiinţă, carte practică

În colecția

De ce mâncarea rumenită devine aurie? Ce ne-a lăsat moştenire soacra lui Cristofor Columb? De unde provine sarea de mare? Ce trebuie să punem în apa în care fierbem pastele? De ce untul european e mai gustos decât cel american? Ce înseamnă saturat sau nesaturat? Care e deosebirea dintre grăsime şi acizii graşi? Ce este MSG-ul? Cum ne dăm seama care scoici sunt bune? Cât alcool mai rămâne de fapt în mâncarea gătită cu vin? Care e cea mai rapidă metodă de a dezgheţa alimentele congelate? Apa caldă chiar îngheaţă mai repede decât apa rece? Cum acţionează cofeina? Consumul de băuturi carbogazoase contribuie la creşterea efectului de seră? Cum sunt făcute tigăile antiaderente? Se poate găti doar cu unde magnetice şi lumină?

În bucătăria profesorului Robert L. Wolke, doctor în chimie, ingredientele şi ustensilele sunt de fapt aparatură de laborator. Omul de ştiinţă pasionat, desigur, de principiile chimice care stau la baza gătitului – dar şi de preparatele rezultate – le explică într-un limbaj accesibil, condimentat cu glume, având grijă să dezoseze sfaturile sau metodele băbeşti şi să înlăture glazura de mister de pe etichetele şi instrucţiunile de folosire cu care ne confruntăm zilnic.

Despre Robert L. Wolke

ROBERT L. WOLKE este profesor de chimie la Universitatea din Pittsburgh şi a semnat, mai bine de un deceniu, până în 2007, rubrica „Food 101" din cotidianul The Washington Post. Este unul dintre cei mai iubiţi autori de cărţi de popularizare a ştiinţei, distins cu Premiul Societăţii Americane de Chimie în 2005 şi Premiul James T. Grady – James H. Stack pentru aducerea chimiei în atenţia publicului larg. I s-a acordat Premiul Fundaţiei James Beard pentru cea mai bună rubrică de ziar şi Premiul Bert Greene oferit de International Association of Culinary Professionals' (IACP) pentru articole despre proprietatea alimentelor şi arta culinară. Ce i-a spus Einstein bucătarului său, o carte în care explicaţiile ştiinţifice sunt dublate de reţete delicioase propuse de soţia autorului, Marlene Parrish, a fost nominalizată atât de Fundaţia James Beard, cât şi de IACP la categoria Cartea de referinţă a anului. | robertwolke.com

Recenzii

„Gătitul este, în egală măsură, ştiinţă şi artă. Ceea ce reuşeşte Bob Wolke în această carte este să transforme ştiinţa, ca un maestru, în ceva uşor de înţeles şi de învăţat, ba chiar distractiv." (Prof. dr. Marion Nestle, şefa Catedrei de nutriţie şi ştiinţă alimentară, New York University)

„Adevăratul gust al artei culinare îl dă ştiinţa. Wolke serveşte răspunsuri delicioase, garnisite cu umor şi calambururi, noianului de întrebări pe care orice bucătar curios şi le-ar putea pune." (Roald Hoffmann, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 1981)

 

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ce i-a spus Einstein bucătarului său
  • Subtitlu: Ştiinţa gastronomiei explicată. Cu reţete de Marlene Parrish
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 288
  • Format: 14,5x21,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-3537-2
  • Domeniu: ştiinţă, carte practică
  • Autor: Robert L. Wolke
  • Traducere şi note: Diana Constantinescu-Altamer

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact