Închide Close

Editura Humanitas

Ștefan Frumușanu, Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumușanu-Crăiniceanu se redeschide

Cine mi-a ucis fiul? este jurnalul unui tată a cărui viață se schimbă pentru totdeauna odată cu uciderea fiului său la mineriada din 25 septembrie 1991. De atunci și până în zilele noastre, anii familiei Frumușanu s-au scurs între drumul la cimitir și o cărare sinuoasă, amețitoare, chinuitoare, prin labirintul tribunalelor. Dar această carte este deopotrivă un manual de istorie recentă și un dosar politic. Mesajul ei? Orice om are dreptul la povestea lui, dar, mai cu seamă, la dreptate și la adevăr, oricât de încâlcite s-ar dovedi ițele deciziilor politice. Este cartea unui om curajos și a unui tată care încă mai are încredere în justiție.“ (Tatiana NICULESCU BRAN)

 

La început, gândul de a scrie această carte m-a entuziasmat. Mi-am spus că amintirile frumoase, triste sau crâncene despre cum a trăit şi a murit unicul nostru fiu, Andrei Frumuşanu, trebuie să fie dedicate şi transmise minunaţilor tineri din această ţară şi opiniei publice care trebuie să afle cum a fost ucis nevinovat şi prin ce greutăţi şi traume morale am trecut noi, părinţii lui, timp de peste 20 de ani... Am constatat, pe parcurs, că acest gând nu era ușor de realizat și că atunci când copiii mor înaintea părinţilor, sensul vieții lor se pierde.

 

  Interviu cu Ștefan Frumușanu și Tatiana Niculescu Bran (Contributors.ro, septembrie 2015)

Despre Ștefan Frumușanu

ȘTEFAN FRUMUȘANU s-a născut la 28 mai 1944, la Constanţa. Este, în prezent, pensionar. În 1962 a absolvit Liceul „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. Între 13 şi 24 de ani, a făcut sport de performanţă (înot, caiac şi handbal). În 1964 a absolvit Şcoala Tehnică de Comerţ, „Nicolae N. Kretzulescu“, Secţia merceologie. Timp de 11 ani a fost tehnician merceolog. Apoi, timp de peste 25 de ani, a lucrat la întreprinderea Energomontaj Bucureşti. Nu a fost membru PCR. Este căsătorit din 1966 cu Luciana Maria Frumuşanu. Fiul lor unic, Andrei, a fost ucis la data de 26 septembrie 1991, în vârstă de 24 de ani, cu un proiectil de semnalizare, în contextul unui protest violent al minerilor din Valea Jiului, veniţi la Bucureşti. Mineriada din septembrie 1991 s-a soldat cu trei morţi nevinovaţi şi a determinat căderea guvernului Petre Roman.

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumușanu-Crăiniceanu se redeschide
 • An apariție: 2015
 • Ediție: I
 • Pagini: 308
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-5015-3
 • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
 • Domeniu: memorialistică & diaristică
 • Autor: Ștefan Frumușanu
 • Cuvânt înainte: Laurențiu Mihu
 • Ediţie îngrijită de:

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact