Închide Close

Editura Humanitas

Stephen Greenblatt, Clinamen

Cum a început Renaşterea

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

National Book Award, Pulitzer Prize

Dicţionarul latin prezintă lapidar: „clīnāmen, minis n. înclinaţie“. Sub această definiţie exiguă se ascunde o întreagă istorie, termenul fiind unul dintre cele mai importante concepte ale filozofiei, apărut în atomismului lui Epicur şi preluat de filozoful şi poetul latin Lucreţiu în poemul său De rerum natura. El semnifică acea abatere accidentală în mişcarea atomilor, care face posibilă combinarea lor în nesfârşite chipuri şi duce la infinita diversitate a lumii.Despre un accident e vorba şi în cartea de faţă, adevărat thriller al unei descoperiri, anume descoperirea într-o mânăstire germană, în 1417, de către secretarul pontifical Poggio Bracciolini, a unui manuscris vechi de şase sute de ani cuprinzând chiar poemul lui Lucreţiu, socotit pierdut pentru totdeauna. Dat la copiat şi răspândit imediat în cercul umaniştilor vremii, De rerum natura a reprezentat tocmai acea abatere în preocupările lor care a făcut cu putinţă Renaşterea. Începând cu copia manuscrisului făcută de mâna lui Machiavelli, continuând cu exemplarul tipărit purtând comentariile marginale al lui Montaigne, cu filozofia lui Giordano Bruno inspirată de lectura poemului sau cu ştiinţa lui Galileo Galilei, până la exemplarele aflate în biblioteca unuia dintre cei mai importanţi preşedinţi americani, Thomas Jefferson, ba chiar până la Darwin, Freud sau Einstein, poemul lucreţian a contribuit din plin la modelarea gândirii şi ştiinţei aşa cum le cunoaştem astăzi.

„Cea mai frumoasă şi mai lămuritoare istorie a Renaşterii.“ (Kirkus Reviews)

  Raul Popescu, „Renaştere şi modernitate“ (Observator cultural, iunie 2014)

  George Şerban, „Clinamen. Aproape sfârşitul întâmplător“ (Infinitezimal, mai 2014)

  Laura Câlţea, „Abaterea necesară“ (LaRevista.ro, februarie 2014)

 

Inamicii epicurianismului au asociat această şcoală nu cu atitudinea meditativă a lui Hermes odihnindu-se, ci cu prostraţia bahică a acestui Silen, tolănit pe un burduf de vin acoperit cu o blană de leu, care a fost găsit în apropierea sculpturii lui Hermes, în Vila Papirusurilor.

Despre Stephen Greenblatt

STEPHEN GREENBLATT este profesor la Universitatea Harvard și fondatorul școlii de critică literară cunoscută ca „Noul Istoricism“. A susținut o serie de conferințe remarcabile și a predat ca profesor invitat la cele mai mari universități ale lumii. A primit numeroase distincții, printre care Premiul Pulitzer și National Book Award. Este autorul a paisprezece cărți și editorul antologiilor Norton dedicate literaturii engleze și lui Shakespeare. La Humanitas a fost publicată traducerea volumului Clinamen: Cum a început Renașterea (2012) și este în curs de apariție studiul Adam și Eva: O istorie.

Recenzii

„Este cu putinţă ca un poem să schimbe lumea? Stephen Greenblatt ne povesteşte cum a ajuns până la noi textul antic care a zguduit din temelii Europa renascentistă şi a inspirat idei şocant de moderne.“ (Newsweek)

Clinamen. Cum a început Renaşterea este relatarea pasionantă a unei întâmplări adevărate care a modificat ireversibil cursul istoriei. Cu cât te adânceşti în lectura cărţii, cu atât povestea devine mai captivantă: paginile din care aflăm cum am ajuns să fim ceea ce suntem astăzi şi să trăim în lumea pe care o vedem dinaintea ochilor sunt scrise atât de bine, încât au verva ficţiunii.“ (Philadelphia Inquirer)

„În aceastã carte cu adevărat revoluţionară, deopotrivă biografie şi istorie intelectuală, Greenblatt vorbeşte despre piatra de temelie pe care s-a ridicat cultura occidentală: căutarea neîntreruptă a adevărului.“ (Publishers Weekly)

„Marele merit al lui Stephen Greenblatt este acela de a ne face să simţim din plin forţa trecutului de mult apus.“ (New York Times)

„Greenblatt reconstituie cu inteligenţă cea mai răsunătoare vânătoare de cărţi din toate timpurile.“ (Booklist)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Clinamen
  • Subtitlu: Cum a început Renaşterea
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I, ilustrată
  • Pagini: 384
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4269-1
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Stephen Greenblatt
  • Traducere: Adina Avramescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact