Închide Close

Editura Humanitas

Dan Tăpălagă, Daniel Morar, Dan Tăpălagă în dialog cu Daniel Morar

Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul

În colecția Portrete în dialog

Care este ADN-ul unui om care a condus, până nu demult, DNA-ul? Cum pot locui un familist şi un justiţiar în aceeaşi piele? Cât de uşor poţi trece de la dosarele marilor corupţi la cărţile care te zidesc an de an şi lună de lună? Cum rezişti timorărilor, insultelor şi ameninţărilor? Din ce stofă trebuie să fii croit ca să nu abdici de la convingeri şi principii? Şi care e, la urma urmelor, preţul adevărului? Iscoditor şi temeinic, cu temele mereu făcute, jurnalistul Dan Tăpălagă îl provoacă pe Daniel Morar la o serie de discuţii a căror miză depăşeşte actul de justiţie nu întotdeauna pur şi niciodată simplu. Daniel Morar răspunde cumpătat, ardeleneşte, fără inflamări, patos şi stridenţe. Pentru el, justiţia trece dincolo de graniţa meseriei şi devine crez, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când în spatele alegerii pe care ai făcut-o bănuieşti un semn al destinului.

Despre Dan Tăpălagă

DAN TĂPĂLAGĂ (n. 1975, Copşa Mică) este licenţiat în jurnalism al Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu. Debutează ca jurnalist în 1997 la Radio România Actualităţi, iar în perioada 1998-2002 este redactor la Radio Europa Liberă şi BBC. Între 2002 şi 2004 conduce departamentul politic al ziarului Evenimentul Zilei, între 2004 şi 2006 este redactor-şef adjunct la Cotidianul, iar apoi devine şeful secţiei politice a României libere. În paralel, în perioada ianuarie-martie 2005 e consilier şi purtător de cuvânt al ministrului justiţiei din acea perioadă, Monica Macovei. Ulterior, ocupă timp de un an funcţia de director de dezvoltare editorială la Ziua de Cluj. Cu începere din 2007 este editor coordonator al site-ului HotNews.ro. Are o experienţă de şaisprezece ani în mass-media şi a fost bursier al Fundaţiei Freedom House. A predat cursuri de jurnalism politic la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu (2005), la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti (2007) şi la Centrul pentru Jurnalism Independent. Este autorul volumului Bulversarea valorilor: Scrieri dintr-un timp buimac (Humanitas, 2010).

Despre Daniel Morar

DANIEL MORAR (n. 1966, Luduş) este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Între 1990, anul absolvirii, şi 1992 lucrează ca procuror stagiar la Procuratura Locală din Târgu-Mureş. În 1992 promovează examenul de capacitate al procurorilor stagiari, clasându-se al treilea din patruzeci şi şapte de participanţi, şi este repartizat la Procuratura Locală din Cluj-Napoca, unde rămâne până în 1994. În perioada 1994-1997 este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, iar din 1997 până în 1998, procuror la Secţia de urmărire penală de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Între 1 ianuarie 1999 şi 25 iulie 2002 este procurorşef la Secţia de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În această perioadă este delegat la Secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, pentru finalizarea anchetelor în dosarele Gabriel Bivolaru şi Viorel Burzo. În 2002 obţine diploma „Meritul judiciar" clasa a IV-a pentru rezultate profesionale meritorii. Între 26 iulie 2002 şi 12 august 2005 continuă să lucreze ca procuror la Secţia de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Prin Decretul 849 din 11 august 2005, este numit, cu începere din 12 august 2005, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În octombrie 2012 îşi încheie mandatul la DNA şi este numit cu titlu interimar la şefia Parchetului General.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Dan Tăpălagă în dialog cu Daniel Morar
  • Subtitlu: Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 208
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3839-7
  • Colecție: Portrete în dialog
  • Autor: Dan Tăpălagă, Daniel Morar

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact