Închide Close
De la bacterii la om. Evolutia lumii vii

Editura Humanitas

Ernst Mayr, De la bacterii la om. Evolutia lumii vii

Evolutia lumii vii

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Daca Darwin ar mai fi in viata, cum ar arata o versiune actualizata a Originii speciilor, dupa remarcabilele progrese in genetica din ultimele decenii? Raspunsul la aceasta intrebare e dat, implicit, de cartea lui Ernst Mayr, considerat „un Darwin al secolului XX“, figura centrala a sintezei realizate intre evolutionism si genetica. In De la bacterii la om, Mayr explica, intr-un limbaj accesibil si limpede, mecanismele evolutiei lumii vii si problemele de fond cu care e confruntata azi biologia, iar in sectiunea finala ofera o imagine impresionanta asupra aparitiei omului si constiintei umane.

Despre Ernst Mayr
Este unul dintre cei mai mari biologi contemporani, fiind considerat „un Darwin al secolului XX“. Contributia sa majora se leaga de sinteza, realizata in anii '40, intre evolutionism si genetica. Ernst Mayr s-a nascut in 1904 la Kempten, in Germania, si, inca din copilarie, influentat de pasiunea tatalui sau pentru stiintele naturii, a inceput sa observe pasarile, ajungand ca la zece ani sa poata recunoaste toate speciile de pasari din zona dupa cantecul lor. In 1923 isi incepe studiile de medicina, iar in acelasi an publica prima sa lucrare stiintifica in Ornithologische Monatsberichte, care trezeste interesul marelui ornitolog Erwin Stresemann, curator la Muzeul de Istorie Naturala din Berlin, cel care avea sa-si puna decisiv amprenta asupra carierei lui Mayr. In 1928 conduce o expeditie ornitologica de mare succes in Noua Guinee. Din 1931 lucreaza la Muzeul de Istorie Naturala din New York, Departamentul de Ornitologie, unde se ocupa de sistematica pasarilor. Publicarea, in 1942, a lucrarii Sistematica si originea speciilor, considerata „Biblia noii sistematici“, a reprezentat, prin analiza patrunzatoare a originii diversitatii lumii vii, un moment de cotitura in biologia moderna. In paralel cu studiile de stricta specialitate, Ernst Mayr a inceput sa scrie carti de filozofia biologiei (Cauza si efect in biologie – 1961, Dezvoltarea gandirii biologice – 1982, Catre o noua filozofie a biologiei – 1988). Mayr a primit numeroase premii prestigioase (pentru biologie nu se acorda Premiul Nobel), intre care: Medalia Nationala pentru stiinta (Statele Unite, 1970), Premiul „Balzan“ pentru Biologie (1983), Premiul International pentru Biologie (Japonia, 1994), Premiul „Crafoord“ (Suedia, 1999).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: De la bacterii la om
  • Subtitlu: Evolutia lumii vii
  • An apariție: 2008
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 344
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2203-7
  • Preț: 39 lei
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Ernst Mayr
  • Traducere: Ileana Popovici, Marcela Elena Badea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact