Închide Close
Despre limita

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Despre limita

Din categoriile filozofie

În colecția Seria de autor Gabriel Liiceanu

„Acest discurs despre limita nazuieste sa fie o constructie si, in acest sens, el este o carte de filozofie aproape in intelesul traditional al cuvantului. De aceea capitolele despre frica, nehotarare, destin, lene, ratare, prostie, putere sau iubire nu sunt pagini grupate arbitrar in spatiul unor eseuri disparate, ci momentele nascute oarecum necesar in urma unei intentii de rigoare. Ele se inscriu deci in logica unei idei care le dicteaza ritmul si continutul. Mi-am pus intrebarea, terminand-o in aceasta forma, daca este vorba de «o carte grea». Nu cred. Mai degraba este o carte ambitioasa, care indrazneste sa vorbeasca «de sus» despre noi, oamenii. Dar imi fac iluzia ca ar putea-o citi oricine. As fi vrut sa fie o carte adevarata, pe care fiecare cititor sa o paraseasca cu senzatia ca a aflat mai mult, de aici, pe marginea acelor lucruri despre care credea ca stie tot. Cel putin, scriind-o, asa s-a intamplat cu autorul ei.“ (Gabriel Liiceanu)

Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este unul dintre cei mai importanţi autori de „literatură personală“ din România de azi. În ultimul sfert de veac, cărţile sale au constituit repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs.

Jurnalul de la Păltiniş (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară, a fost un adevărat bestseller al anilor '80: producea cozi la librării, se vindea „pe sub mână“, se împrumuta numai prietenilor de încredere. Din scrisorile generate de comentariile la acest jurnal (între timp tradus în mai multe limbi) s-a născut un al doilea volum de succes, Epistolar (1987), care reuneşte voci intelectuale de mare forţă. Urmează, în altă formulă, dar, în fond, tot în notă confesivă, Declaraţie de iubire (2001), exerciţii de admiraţie şi de ataşament intelectual, etic şi, nu în ultimul rând, uman faţă de personalităţi importante ale culturii noastre. Uşa interzisă (2002) este una dintre cărţile favorite ale publicului din ultimii ani şi o revenire la notaţia diaristică. Cu Scrisori către fiul meu (2008), Gabriel Liiceanu se lasă din nou atras de simplitatea şi directeţea genului epistolar. Întâlnire cu un necunoscut (2010) reia firul confesiv al unor însemnări care, deşi par legate de o zi sau alta, au crescut, de fapt, dintr-o viaţă întreagă.

În paralel cu volumele în care autorul construieşte ceea ce francezii numesc l’écriture du moi, scrierea egotistă, Gabriel Liiceanu a publicat în ultimii ani o serie de cărţi eseistice, filozofice şi de implicare în „viaţa cetăţii“: Despre minciună (2006), Despre ură (2007) şi Despre seducţie (2007), Estul naivităţilor noastre (2012), Dragul meu turnător (2013), Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile (2014), Nebunia de a gândi cu mintea ta (2016), România, o iubire din care se poate muri (2017), Continentele insomniei, (2017), Aşteptând o altă omenire (2018), Caiet de ricoşat gânduri sau Despre misterioasa circulaţie a ideilor de‑a lungul timpului (2019), Ludice. Exerciții de umor criptic (2019), Povestea insulei Humanitas, Humanitas (2020), Isus al meu (2020), Despre destin. Un dialog (teoretic şi confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor (dialog cu Andrei Pleşu), 2020, Impudoare: Despre „eu“ va fi vorba (2021), Ce gândeşte Dumnezeu? (2022)..

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Despre limita
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia a V-a
  • Pagini: 288
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1125-5
  • ISBN-10: 973-50-1125-5
  • Colecție: Seria de autor Gabriel Liiceanu
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Gabriel Liiceanu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact