Închide Close
Despre ura

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Despre ura

Din categoriile filozofie

În colecția Seria de autor Gabriel Liiceanu

„Asa cum despre moarte nu se poate vorbi in mod fecund decat din punctul de vedere al vietii, nu am vorbit aici despre ura decat dintr-un interes plin de afectiune pentru lumea in care traiesc. Soarta ei nu are cum sa-mi fie indiferenta. Asadar, nu-mi place sa urasc de moarte si, daca am scris acest text, am facut-o pornind de la stupefactia ca ceva precum crima -- si mai ales aceea facuta cu sistem -- poate in genere sa existe. Totusi ura exista, dupa cum exista si crima, iar prezenta lor in viata noastra, mai ales cand capata conotatie istorica, trebuie luata in considerare. Dupa 1984, ura organizata ca principiu de guvernare a pustiit societatea romana: a pustiit sufletele oamenilor si relatiile dintre ei, asa cum, prin instinctele de distrugere declansate, a pustiit acumularile trecutului si, deopotriva -- devenite ale tuturor si ale nimanui --, pamantul tarii, apele si padurile ei. Procesul acesta continua astazi in alte forme. Ceea ce ne chinuim noi sa punem pe picioare este in fond o tara devastata de efectele urii institutionalizate istoric. Am luat ura in considerare asa cum medicul, pentru a-l vindeca pe pacient, trebuie mai intai sa se aplece asupra bolii lui." (Gabriel LIICEANU)

Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea cititorilor cu modelul cultural construit de Noica. Apel către lichele, Tragicul, Cearta cu filozofia, Despre limită, Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, Uşa interzisă, Declaraţie de iubire, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Isus al meu, Impudoare, Despre destin (împreună cu Andrei Pleşu), Ce gândește Dumnezeu?, Exitus, Înapoi la argument (împreună cu Horia-Roman Patapievici), Scrisoare către Dorothea, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficțiunea ca necesitate vitală (dialoguri cu Mario Vargas Llosa), „Am inventat Păltinișul!“ (împreună cu Constantin Noica și Andrei Pleșu) sunt o parte dintre volumele publicate de-a lungul timpului la Humanitas.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Despre ura
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 168
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1764-4
  • ISBN-10: 978-973-50-1764-4
  • Colecție: Seria de autor Gabriel Liiceanu
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Gabriel Liiceanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact