Închide Close

Editura Humanitas

Vladimir Tismăneanu, Diavolul în istorie

Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

„Cu această carte, Vladimir Tismăneanu atinge cele mai grave acorduri ale angajamentului său moral în favoarea demnităţii şi a libertăţii omului. În Stalinism pentru eternitate, făcând istoria politică a comunismului românesc, autorul consacra un tip de analiză intens etică şi pasională, în care competenţa istorică se împletea strâns cu experienţa personală şi cu revendicarea dreptului sentimentelor morale de a avea o voce în istorie. Încă de atunci, prin stilul pasionat al analizelor sale, el încerca să ofere o voce publică sentimentelor pe care istoria secolului trecut le înecase în dispreţ: bunele sentimente morale.Prin Diavolul în istorie, istoricul comunismului românesc devine istoricul universal al ravagiilor produse de religiile seculare ale secolului XX. Metoda sa de analiză constă, şi aici, în hermenutica angajată, în critica pasională, demistificarea ideologică, aplicarea necruţătoare a discernământului etic la justificările politice ale acţiunilor criminale. Nouă este sensibilitatea teologică faţă de răul care ucide în numele binelui, în care Tismăneanu vede răul absolut şi împotriva căruia mobilizează o nimicitoare combinaţie de erudiţie istorică şi argumente liberale deduse din principii etice. Tonul discursului său este acela al moralistului angajat. Strategia analitică a autorului constă în a încerca să fizexe răul printr-o ameţitoare multiplicare de ramificaţii erudite, prin care ştiinţa sa de istoric depistează ceea ce flerul său de politolog indică, exigenţele sale de moralist resping, iar abilităţile sale de filozof demontează. Dizolvată în astfel de acizi, teologia mincinoasă a religiilor seculare e redusă în chip necruţător la miezul ei cel mai hâd şi mai respingător: uciderea în mai puţin de şaptezeci de ani a aproape o sută cincizeci de milioane de oameni. O crimă pe care nu o mai poate justifica nici cel mai pervers dintre avocaţii răului.Diavolul în istorie nu este însă doar o carte excepţională, scrisă de una dintre minţile cele mai strălucite ale culturii noastre. Ea reprezintă, în concertul mărturiilor despre tragedia totalitară pe care naţiunile le depun la tribunalul posterităţii, mărturia românească cea mai articulată, cea mai tăioasă, cea mai puternică. Rusia, prin Soljeniţîn, şi-a depus mărturia ei; la fel, Polonia, prin Kolakowski; ori Cehoslovacia, prin Havel. Acum, prin Tismăneanu, o face şi România. Iar mărturia noastră spune că omenirea a trăit timp de un secol în compania Diavolului; ceea ce face ca toate regimurile politice care l-au acompaniat să fie în mod necesar şi ilegitime, şi criminale. Mulţumită lui Vladimir Tismăneanu, cu această carte, mărturia românească poate fi în fine auzită în toată lumea civilizată.“ (Horia-Roman PATAPIEVICI)

Diavolul în istorie este o foarte importantă lucrare de istorie intelectuală, care priveşte o problemă fundamentală a secolului XX, o operă care denotă o cunoaştere vastă, globală, precum şi o experienţă personală foarte atent asimilată. Pagini indiscutabil sclipitoare.“ (Timothy Snyder, autorul cărţii Tărâmul morţii)

(Orizont, martie 2014)

  Cristian Vasile, „Diavolul fascisto-leninist şi lecţiile secolului XX“ (Apostrof, ianuarie 2014)

 Interviu în exclusivitate pentru Filme-cărţi.ro (ianuarie 2014)

  Mircea Morariu, „Totalitarismul, dincolo de cifre şi de date“ (Adevărul, decembrie 2013)

  Alexandru Călinescu, „Secolul răului radical“ (Ziarul de Iaşi, noiembrie 2013)

  Cristian Preda, „Tismăneanu“ (CristianPreda.ro, noiembrie 2013)

  „Despre comunism, fascism şi energia libertăţii“ (LaPunkt.ro, noiembrie 2013)

  Sever Voinescu, „Visul Lazurkinei – o amintire cu Vladimir“ (Dilema veche, noiembrie 2013)

  Codruţ Constantinescu, „Lansare de carte, 7 noiembrie 2013. Diavolul în istorie“ (22, noiembrie 2013)

Despre Vladimir Tismăneanu

VLADIMIR TISMĂNEANU (n. 4 iulie 1951, Brașov) a studiat sociologia și și-a susținut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din București cu o teză despre teoria critică a Școlii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 și a locuit un timp la Paris și la Caracas. Din septembrie 1982 trăiește în Statele Unite. Între 1982 și 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. În anii 1985-1990 a predat științe politice la Universitatea Pennsylvania. Începând din 1990 este profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland. În perioada martie-decembrie 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR). Între februarie 2010 și mai 2012 a fost preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În 2007 a primit din partea Universităţii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociaţia Americană de Ştiinţe Politice i-a acordat certificatul pentru merite excepţionale în predarea științelor politice. Deţine titlul de doctor honoris causa al Universităţii de Vest din Timişoara (2002) şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2003). În iulie 2011 președintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Național pentru Merit în grad de Mare Ofiţer pentru eforturile susținute de promovarea democrației în România.

Volume publicate (selecţie): Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel (Free Press, 1992 şi 1993; Polirom, 1997 şi 2007); Fantasmele salvării. Democraţie, naţionalism şi mit în Europa postcomunistă (Princeton University Press, 1998 şi 2009; Polirom, 1999); Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc (University of California Press, 2003; Polirom, 2005; în 2004, Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, ca lucrare excepţională în domeniul istoriei Europei de Răsărit şi Centrale); The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012). Coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007); coeditor, împreună cu Bogdan C. Iacob, al volumului The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Alte volume apărute la Editura Hu manitas: Fantoma lui Gheorghiu-Dej (2008); Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului (în colaborare cu Cristian Vasile, 2008); Despre 1989. Naufragiul Utopiei (2009); Despre comunism. Destinul unei religii politice (2011).

 

Recenzii

„O lucrare excelentă şi fără îndoială solidă. Înrudirea dintre leninism şi nazism reprezintă ideea centrală a cărţii lui Tismăneanu şi este o teză care, încă din 1945, şi mai cu seamă în timpul Războiului Rece, a generat foarte multe controverse. O carte remarcabilă.“ (William Pfaff, New York Review of Books)

„Vladimir Tismăneanu oferă o relatare definitorie cu privire la originile, atracţia, tehnica politică şi fundamentele doctrinare ale celor mai sângeroase religii politice din istorie, care, spre deosebire de alte tiranii, au căutat nu doar să controleze politica şi economia, ci şi să consacre înstăpânirea durabilă a statului asupra adevărului şi moralei... Un rechizitoriu dur la adresa îngemănatelor «utopii aflate la putere», precum şi un elogiu adus celor care le-au rezistat, această carte profundă şi consistentă este, totodată, o poveste moralizatoare.“ (Leon Aron, Wall Street Journal)

„S-au scris numeroase studii despre asemănările şi deosebirile dintre comunism şi fascism, atât în aspectele lor teoretice, cât şi în practică. Dar nici unul nu egalează perspicacitatea, analiza şi profunzimea reflecţiei din cartea Diavolul în istorie.“ (Ronald Radosh, Weekly Standard)

„S-au trasat adesea paralele între comunism şi fascism, alimentând nesfârşite dezbateri în legătură cu similitudinile sau diferenţele dintre aceste mişcări. Diavolul în istorie, noua carte a politologului Vladimir Tismăneanu, prezintă o perspectivă cu adevărat inedită asupra acestui subiect, trăgând învăţăminte solide din terifiantele experimente totalitare ale secolului trecut. În locul unui tratat de istorie, Tismăneanu se lansează în extragerea «unei interpretări politico-filozofice asupra aspiraţiilor utopice maximaliste care au putut face posibil coşmarul lagărelor sovietice şi naziste de tipul Kolîma sau Auschwitz». Inspirată de periplul intelectual personal al autorului, cartea reprezintă un eseu extins ce examinează interpretările evolutive ale comunismului şi fascismului.“ (Andrew Nagorski, Foreign Affairs)

„Preocuparea principală a autorului constă în examinarea a ceea ce numeşte «aspiraţiile utopice maximaliste» formulate de regimurile comuniste şi fasciste din Europa, în încercarea de a înţelege cum a fost posibil ca sistemele care au pornit cu proiecte utopice – revoluţie mondială sau renaştere naţională – să sfârşească prin a construi distopii criminale. Există la ora actuală un consens în Vest legat de definirea lor ca «viziuni maniacale», aşa cum le numeşte Tismăneanu, dar atât comunismul european, cât şi fascismul au murit ca forţe politice centrale în societate, iar astfel perceperea lor ca manifestări politice maniacale a venit firesc. Nucleul acestei inteligente şi judicioase analize constă în răspunsul la tulburătoarea întrebare privind modul în care acestea au fost posibile de la bun început.“ (Richard Overy, Times Higher Education)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Diavolul în istorie
  • Subtitlu: Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 352
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-4240-0
  • Colecție: Istorie contemporană
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Vladimir Tismăneanu
  • Traducere: Marius Stan

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact