Închide Close
Drapelul englez

Editura Humanitas

Imre Kertesz, Drapelul englez

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Viata vazuta prin trei perechi de ochi. Un batran scriitor care incearca sa le povesteasca tinerilor sai discipoli o singura amintire tragicomica din timpul revolutiei maghiare din 1956, dar ca sa ajunga la ea trebuie sa dea la o parte un intreg paienjenis al memoriei. Un „cautator de urme“ care incearca sa-si reconstituie trecutul de prizonier intr-un lagar de concentrare, eliberandu-se astfel definitiv. Un traducator din Budapesta care ia trenul ca sa incerce sa petreaca cateva zile de relaxare, la Viena. Istoria mare a unei tari mici vazuta in trei secvente subiective. Trei esecuri ale acestor calatorii in timp si spatiu: scriitorul nu se face inteles, „cautatorul de urme“ se simte in contratimp cu lumea in care se afla si cu propria-i viata, iar traducatorul este coborat din tren, la granita, cu proces verbal de contraventie. In cele trei esecuri – o consolare: povestind, intelegi. Trei nuvele bazate pe o singura idee: orice ar face si oricum s-ar purta, omul este putin vinovat.Sfatul criticului: nu repetati cliseul ca Premiul Nobel s-ar da in ultimul timp numai si numai din ratiuni extraliterare. In ce ma priveste ma bucur ca, gratie lui, am descoperit un scriitor de o gingasie a formularii si o tarie a gandului ce tin de marea literatura.

Despre Imre Kertesz
S-a nascut pe 9 noiembrie 1929, la Budapesta. La varsta de 14 ani a fost deportat in lagarele naziste de exterminare (Buchenwald, Auschwitz), de unde a revenit in 1945. In 1948 si-a dat bacalaureatul la Budapesta, apoi, intre 1948 si 1950, a colaborat cu articole la doua dintre cele mai importante ziare din capitala Ungariei. Intre 1951 si 1953, a lucrat ca muncitor necalificat; incepand din 1953, si-a castigat „painea cea de toate zilele“ ca scriitor si traducator liber-profesionist. Kertesz a tradus din operele lui Elias Canetti, Sigmund Freud, Hugo von Hofmannsthal, Friedrich Nietzsche, Joseph Roth, Arthur Schnitzler, Ludwig Wittgenstein, dar si din operele autorilor moderni austrieci si germani. Cartile sale au fost traduse in aproape toate limbile lumii. A obtinut un numar impresionant de premii, dintre care: Premiul Jozsef Attila (l 989), Premiul Orley (1990), Premiul Fundatiei Soros (1992, 1995), Premiul Literar de la Brandenburg (1995), Premiul Marai Sandor (1996), Leipziger Literaturpreis fur die europaische Verstandigung (1997), Premiul Friedrich Gundolf (1997), Premiul Jeanette Schocken (1997), Premiul Kossuth (1997), Premiul Herder (2000), Premiul Hans Sahl (2002). In 2002, Academia Regala din Suedia i-a acordat Premiul Nobel pentru literatura. Bibliografie selectiva: Sorstalansag (Fara destin), roman, 1975; A kudarc (Esecul), roman, 1988; Kaddis a meg nem szuletett gyermekert (Kaddis pentru copilul nenascut), roman, 1990; Az angol lobogo (Drapelul englez), proza scurta, 1991; Galyanaplo (Jurnal de galera), eseuri, 1992; Valahi mas: a valtozas kronikaja (Altcineva: cronica schimbarii), jurnal, 1997; A gondolatnyi csend, amig a kivegzoosztag ujratolt (Clipa de liniste inainte ca plutonul de executie sa-si reincarce armele), eseuri, 1998; A szamuzott nyelv (Limba exilata), eseuri, 2001; Felszamolas (Lichidarea), roman, 2003.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Drapelul englez
  • An apariție: 2004
  • Ediție: I
  • Pagini: 188
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0756-8
  • ISBN-10: 973-50-0756-8
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Imre Kertesz
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Redactare: Mona Antohi
  • Traducere şi note: Anamaria Pop

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact