Închide Close
Dus-întors. Rute ale teoriei literare în postmodernitate

Editura Humanitas

Adrian Tudurachi, Magda Răduţă, Oana Fotache, Dus-întors. Rute ale teoriei literare în postmodernitate

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB

Problema pe care și-o pun, în diverse moduri, studiile incluse în volumul de față privește felul în care „se-ngână și-și răspund” ideile de inovație/avangardă/excentricitate în studiile umaniste contemporane, în relație cu locurile lor de emergență și transfer teoretic. Tradiția „clasică” (de secol XIX) a interpretării creativității a situat inovația într-un cadru mai ales individual și personalizat, în relație cu noțiunea de geniu. După succesul mișcărilor de avangardă istorică de la începutul secolului XX, a început să fie acceptată posibilitatea ca inovația să se nască și în forme colective, antrenând o sociabilitate mai mult sau mai puțin reglementată de coduri specifice. Astfel că astăzi inovația a evoluat, dintr-o problemă sau o temă de reflecție, până la statutul unui câmp de cercetare organizat ca disciplină academică. Aplicat deocamdată doar la domeniul științific „tare” și la cel tehnologic, conceptul de „innovative milieux” poate descrie adecvat și locurile de export și import teoretic din sfera umanioarelor. E nevoie să regândim mecanismele inovației altfel decât printr-o motivație intrinsecă. (Editorii)

Despre Adrian Tudurachi
Despre Magda Răduţă

MAGDA RĂDUȚĂ s-a născut la Ploieşti în 1977. A studiat la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (specializarea română–franceză) şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales (DEA în sociologie literară). Este lector universitar la Departamentul de Studii Literare al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumul „Nici mănuşi, nici milă“: Trei pamfletari interbelici (Editura Universităţii din Bucureşti, 2013) şi articole pe teme de istorie şi sociologie literară românească, în mai multe volume colective şi reviste de specialitate din România, Franţa şi Italia. A tradus din limba franceză din Jón Kalmann Stefánsson, André Gide, Sandrine Treiner, Salomon Malka, Martha Bibescu etc.

Despre Oana Fotache
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Dus-întors. Rute ale teoriei literare în postmodernitate
  • An apariție: 2016
  • Format: EPUB
  • ISBN: 978-973-50-5373-4-X
  • Colecție: Ebook
  • Autor: Adrian Tudurachi, Magda Răduţă, Oana Fotache

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact