Închide Close

Editura Humanitas

Mircea Flonta, Ganditorul singuratic. Critica si practica filosofiei la Ludwig Wittgenstein

Critica si practica filosofiei la Ludwig Wittgenstein

Din categoriile filozofie

În colecția Ştiinţă şi filozofie

"Daca in cazul majoritatii covarsitoare a autorilor de care se intereseaza istoricii filozofiei cunoasterea imprejurarilor vietii, a personalitatii si caracterului sunt importante in masura in care ele pot sa indice si sa explice influente ideatice la care a fost supusi si sa dea astfel socoteala de modul in care au ajuns in stapanirea ideilor si proiectelor lor intelectuale, apoi cu Wittgenstein lucrurile stau altfel. Lui nu i se poate aplica schema uzitata, cea de a inregistra descoperirea vocatiei si cultivarea ei sistematica, emergenta proiectului unei opere si infaptuirea lui pas cu pas, pentru a conchide ca opera vorbeste de la sine, ca ea ne spune totul. Altfel spus, nu ambitia intelectuala, dorinta de a lasa in urma lui o opera l-au determinat pe Wittgenstein sa scrie, ci, in primul rand, nevoia de a obtine clarificari care aveau pentru el o semnificatie existentiala nemijlocita." (Mircea Flonta)

Despre Mircea Flonta

MIRCEA FLONTA (n. 1932) este unul dintre profesorii de marcă din domeniul filozofiei la Universitatea București. În prezent este profesor emerit la Facultatea de Filozofie și membru corespondent al Academiei Române. Activitatea sa didactică – întinsă pe o perioadă de peste 60 de ani – s-a centrat pe epistemologia clasică și analitică, teoria cunoașterii științifice, filozofia limbajului, gândirea lui Immanuel Kant și a lui Ludwig Wittgenstein. A tradus, în colaborare, numeroase texte fundamentale ale filozofiei din operele autorilor clasici precum David Hume, Immanuel Kant, Albert Einstein, Moritz Schlick, Karl Popper și Ludwig Wittgenstein. A publicat, de asemenea, în țară și străinătate, numeroase studii și articole.

Cărți: Adevăruri necesare? Studiu monografic asupra analiticității (Editura Științifică și Enciclopedică, 1975); Perspectivă filosofică și rațiune științifică: Presupoziții filosofice în știința exactă (Editura Științifică și Enciclopedică, 1985); Cognitio: Introducere critică în problema cunoașterii (ALL, 1994); Imagini ale științei (Editura Academiei Române, 1994); Cum recunoaștem Pasărea Minervei: Reflecții asupra percepției filosofiei în cultura românească (Fundația Culturală Română, 1998); Gânditorul singuratic: Critica și practica filozofiei la Ludwig Wittgenstein (Humanitas, 2008); Kant în lumea lui și în cea de azi: Zece studii kantiene (Polirom, 2005); Darwin și după Darwin: Studii de filozofie a biologiei (Humanitas, 2010); 20 de întrebări și răspunsuri despre Immanuel Kant (Humanitas, 2012).

Ediții și volume coordonate: Teorie și experiment (în colaborare, Ed. Politică, 1971); Epistemologia și analiza logică a limbajului științei (Ed. Politică, 1975); Teoria cunoașterii științifice (în colaborare, Editura Academiei, 1982); Descartes–Leibniz: Ascensiunea și posteritatea raționalismului clasic (Editura Universal Dalsi, 1998); Teoria cunoașterii: Teme – texte – literatură (în colaborare, Editura Universității București, 1999, ediția a II-a 2005); Filozoful rege: Filozofie, morală și viață publică (Humanitas, 1992); Filosofia practică a lui Kant (în colaborare, Polirom, 2000); Ludwig Wittgenstein în filosofia secolului XX (în colaborare, Polirom, 2002); Introducere în teoria cunoașterii științifice (în colaborare, Editura Universității din București, 2004); Religia și societatea civilă (în colaborare, Paralela 45, 2005); Darwin și gândirea evoluționistă (în colaborare, Editura Pelican, 2011); Metafizică și știință: Volum omagial Ilie Pârvu (în colaborare, Editura Universității București, 2012); Filozofia științelor umane: In memoriam Mihail-Radu Solcan (în colaborare, Editura Universității din București, 2015).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ganditorul singuratic
  • Subtitlu: Critica si practica filosofiei la Ludwig Wittgenstein
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 392
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2109-2
  • ISBN-10: 978-973-50-2109-2
  • Preț: 35 lei
  • Colecție: Ştiinţă şi filozofie
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Mircea Flonta
  • Grafica: Ionut Brostianu
  • Redactare: Dodu Dragos

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact