Închide Close
In tara ultimelor lucruri

Editura Humanitas

Paul Auster, In tara ultimelor lucruri

În colecția Raftul întâi

In tara ultimelor lucruri este o descriere moderna a iadului, facuta de Anna Blume, vanator de obiecte, sau o lunga scrisoare de la sfarsitul lumii. Suntem condusi spre un viitor postapocaliptic. Lumea se terminã. In absenta lucrurilor, dispar si cuvintele care sa le numeasca. Un lucru nu exista decat atata timp cat il privesti. Sau poate ca totul se intampla in prezent, iar lumea care agonizeaza e chiar lumea ta... Scena pe care se misca Anna este o arena violenta, in care totul este transformat in marfa, inclusiv moartea, pe care nu o poti cumpara decat prin servicii specializate. Aici este sfarsitul tuturor lucrurilor: trupurile si obiectele s-au terminat, au devenit o raritate si pretul este pe masura – pentru Anna, care devine vanator de obiecte, acesta este un mod de a supravietui. Romanul a fost publicat in 1987, dupa cincisprezece ani de reconstructii si se plaseazã in buna traditie a distopiilor lui Orwell sau Lessing. Este o lectura halucinanta, din care iesi fericit ca te poti uita pe geam si ca lumea – asa cum o stiai – nu s-a sfarsit. Inca. Traducere din engleza de Alexandra Maria Rusu
Despre Paul Auster
„Pentru mine scrisul nu este o chestiune de liber arbitru, ci un gest de supravietuire“, spune PAUL AUSTER intr-un interviu recent, in care povesteste cum cele cateva adevaruri pe care le-a descoperit despre sine dateaza de la varsta de 16 ani si au ramas, in mare parte, aceleasi. Scriitorul s-a nascut in Newark, New Jersey, in 1947 si locuieste in prezent in celebrul cartier Brooklyn, spatiu cu o lunga istorie literara (unde s-a nascut, de altfel, si Walt Whitman). Aerul tare si decadent al imprejurimilor adolescentei se va simti mereu in proza lui Auster, in geometriile ametitoare ale oraselor sale si in obsesia urbana. Dupa incheierea studiilor la Columbia University, in 1970, Auster a trait o vreme in Franta. A inceput sa publice insa numai dupa revenirea in America si a devenit repede faimos cu The New York Trilogy (1987), urmata de In the Country of Last Things, Moon Palace (1989), The Music of Chance (1990), Leviathan (1992), Mr. Vertigo (1994), The Book of Illusions (2002), Oracle Night (2003). Romanelor sale li se adauga o serie de memorii (The Invention of Solitude, Hand to Mouth), o colectie de eseuri (The Art of Hunger) si cateva volume de poeme (Ground Work, Disappearances). Paul Auster a primit numeroase burse literare, precum si premiul Morton Dawen Zabel al Academiei americane. Si-a testat limitele artistice si in confruntarea cu cinematograful, ca scenarist (cu filmul Smoke, premiat la festivalul de la Berlin in 1995) sau regizor (Blue in the Face, impreuna cu Wayne Wang). Scrierile sale au fost traduse, pana astazi, in douazeci si trei de limbi, dar continua sa fie mai gustate in Europa. Poate pentru ca, asa cum scria Salmon Rushdie, proza lui Auster este o scanare a mintii Americii cu mijloacele unei sensibilitati europene.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: In tara ultimelor lucruri
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 196
  • Format: 13X20
  • ISBN: 973-50-1108-5
  • ISBN-10: 973-50-1108-5
  • Colecție: Raftul întâi
  • Autor: Paul Auster

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact