Închide Close

Editura Humanitas

Douglas MacKenzie, Înainte să se prăbușească

Modernism și Art Déco în București

Din categoriile albume/arte vizuale, istorie

În colecția în afara colecţiilor

BESTSELLER BOOKFEST 2024

 

Traducere de Ruxandra Avian

 

Acest volum este mai mult decât o trecere în revistă a splendorilor arhitectonice fanate din Bucureștiul interbelic. Este o radiografie esențială a unui oraș neiubit, neîngrijit, abandonat de autoritățile locale și naționale – un oraș emblematic, până la urmă, pentru o întreagă țară. Mai grav, volumul trage un semnal de alarmă: în spatele teribilei „buline roșii” stau iresponsabila lipsă de inițiativă și delăsarea criminală. Putem vedea aici laolaltă toate aceste clădiri, le putem deplânge soarta și le putem ghici trecuta frumusețe surprinsă prin obiectivul fotografului Douglas MacKenzie, îndrăgostit de un oraș pe cale să se prăbușească.

 

„Mai peste tot în București, edificii de o importanță arhitectonică uriașă au fost lăsate în paragină, unele din neglijență, altele din cauza proceselor de retrocedare a imobilelor naţionalizate de comuniști în anii ’50, iar altele, în fine, deoarece proprietarii sunt în imposibilitatea de a respecta legislaţia de siguranţă publică, adoptată, tardiv, după incendiul de la Clubul Colectiv, din octombrie 2015. Așa cum se întâmplă îndeobște în centrul Bucureștiului, numeroase clădiri sunt ascunse vederii, fiind folosite pe post de panouri publicitare.

La fel ca în majoritatea capitalelor, există o atitudine metropolitană și în Bucureşti, dar nu numai în sens simplist, de superioritate față de provincie şi zonele «de la țară». Dacă te iei după majoritatea ghidurilor de arhitectură, ai crede că toate clădirile Art Déco şi moderniste se află în centrul Capitalei. Sunt omise cartierele mai nevoiașe precum Rahova; se ignoră chiar și zone mai cu stare, cum ar fi Băneasa, unde sunt de găsit câteva clădiri Art Déco strecurate printre construcțiile de lux de dată mai recentă. Toate alcătuiesc o moştenire Art Déco probabil de neegalat de nici o altă metropolă europeană.“ — DOUGLAS MACKENZIE

Despre Douglas MacKenzie

DOUGLAS MACKENZIE FSAScot, scoțian de origine, a studiat la Universitățile Aberdeen, Robert Gordon și Rutgers. A călătorit în întreaga lume, iar din anul 2014 s-a stabilit la București. Este specialist IT și fotograf, e fascinat de istoria golfului, dar adevărata lui pasiune sunt proiectele de patrimoniu istoric și cultural. Este Fellow of the Society of Antiquaries Scotland, organizație caritabilă de istorici și arheologi dedicată, încă din 1701, tocmai unor astfel de proiecte. Articolele și studiile lui Douglas acoperă o paletă largă de subiecte, de la crearea muzeelor digitale, migrația scoțienilor și istoria maritimă până la promovarea tezaurului arhitectural. Pandemia izbucnită în 2020 a însemnat pentru el ocazia nesperată de a explora în voie, însoțit de aparatul de fotografiat, orașul care l-a adoptat și care se prăbușește în jurul său. Rezultatul este cartea Înainte să se prăbușească: Modernism și Art Déco în București.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Înainte să se prăbușească
  • Subtitlu: Modernism și Art Déco în București
  • An apariție: 2024
  • Ediție: I
  • Pagini: 208
  • Format: 21x29,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-8500-1
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: albume/arte vizuale, istorie
  • Autor: Douglas MacKenzie
  • Traducere: Ruxandra Avian

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact