Închide Close
Jocuri ale varstei tarzii

Editura Humanitas

Luis Landero, Jocuri ale varstei tarzii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul întâi

Cand, in 1989, Luis Landero debuta cu Jocuri ale vastei tarzii, cititorii spanioli au descoperit cu surprindere ca se afla in fata unui mare scriitor, perfect stapan pe arta constructiei romanului, un scriitor care, inarmat cu luciditate, imaginatie, candoare si umor, se incumeta sa paseasca pe drumul deschis de Cervantes. Reactia criticii literare a fost prompta – Premiul National pentru Literatura si Premiul Criticii, in 1990 –, iar la scurt timp romanul a fost tradus in peste zece limbi. Jocuri ale varstei tarzii se afla la granita intre realitatea inacceptabila a existentei si fantasticul proiectat de idealurile noastre irepresibile. Gregorio, marunt functionar, e incitat de Gil – figura inca mai umila, traind la tara – sa-i vorbeasca despre lumea orasului, iar Gregorio e tentat sa fabuleze si isi construieste, din nazuintele lui secrete, un personaj seducator – poetul Faroni – caruia i se substituie. Incepe un joc al celor doi adolescenti intarziati, incarcat de porniri nobile si de stratageme pentru mascarea realitatii. In punctul in care fantezia se cere confirmata de realitate, se produce ruptura tragicomica: Gregorio si Gil devin un Don Quijote si un Sancho porniti in aventura riscanta a pacalelii de sine, singura solutie intr-o lume din care idealul poetic a disparut.traducere de Coman Lupu
Despre Luis Landero
S-a nascut in 1948 intr-o familie de tarani din Alburquerque (Badajoz), care s-a mutat la Madrid in 1960. Ca sa-si poata plati studiile a practicat diverse meserii, intre care chitarist de flamenco, plasator la teatru, arbitru de tusa. A fost asistent la sectia de filologie franceza a Universitatii Complutense din Madrid si profesor de limba si literatura spaniola la un liceu. In prezent, preda literatura la Scoala de Arte Dramatice din Madrid. In 1989 a publicat primul sau roman, Jocuri ale virstei tarzii, care a primit in anul urmator Premiul National pentru Literatura si Premiul Criticii, devenind unul dintre romanele de referinta ale literaturii spaniole actuale si fiind tradus in peste zece limbi. Urmatoarele carti (Cavalerii norocului, 1994; Intre randuri, 1996; Ucenicul vrajitor, 1999; Chitaristul, 2002, care a primit Premiul Extremadura pentru Creatie Literara) l-au asezat intre cei mai mari scriitori contemporani de limba spaniola.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Jocuri ale varstei tarzii
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 488
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0563-8
  • ISBN-10: 973-50-0563-8
  • Colecție: Raftul întâi
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Luis Landero

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact