Închide Close
Jurnalul de la Paltinis

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Paltinis

„ ...aceasta carte e in realitate un document de epoca, marturia patetica a unor aspiratii si neputinte care ar putea deveni sensul si justificarea acestor ani de take–off, haraziti generatiei noastre.“ (Andrei Plesu)„ De fapt ceea ce e in Jurnal de resortul filozofiei ramane mai mult sau mai putin enuntiativ, lucru normal, rostul cartii nefiind de a expune o filozofie, ci de a infatisa o atitudine si un program.“ Alexandru Paleologu „ Filozofia e pentru ei toti [maestru si discipoli] singura preocupare vrednica a retine cugetul si veghea omului, iarasi si iarasi: ea, delecta, suverana... Restul nu–i decat desertaciune, bacanie, irosire a vremii, carenta a spiritului. Si se ajunge astfel la o nevoita, dar reala trufie...“ (N. Steinhardt)

Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea cititorilor cu modelul cultural construit de Noica. Apel către lichele, Tragicul, Cearta cu filozofia, Despre limită, Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, Uşa interzisă, Declaraţie de iubire, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Isus al meu, Impudoare, Despre destin (împreună cu Andrei Pleşu), Ce gândește Dumnezeu?, Exitus, Înapoi la argument (împreună cu Horia-Roman Patapievici), Scrisoare către Dorothea, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficțiunea ca necesitate vitală (dialoguri cu Mario Vargas Llosa), „Am inventat Păltinișul!“ (împreună cu Constantin Noica și Andrei Pleșu) sunt o parte dintre volumele publicate de-a lungul timpului la Humanitas.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact