Închide Close
Lexiconul negru

Editura Humanitas

Doina Jela, Lexiconul negru

Din categoriile lucrări de referinţă

În colecția Procesul comunismului

Cercetat pana azi doar in cateva din laturile sale mai „spectaculoase“, regimul comunist risca sa treaca tot mai mult, cu deosebire in ochii tinerei generatii, drept un simplu accident al istoriei – un accident sumbru, e drept, dar nu mai mult decat atat. Rabufniri razlete, imbracand haine mai noi sau mai vechi, amintesc totusi din cand in cand ca mutilarile produse de comunism au avut, dimpotriva, un caracter sistematic, infectand corpul social temeinic si pe termen lung. Impotriva unor atari rabufniri, singura arma pe care o avem la dispozitie e memoria, datoria de a nu uita si de a-i face si pe altii sa-si aduca aminte sau sa afle cum a aratat istoria de care abia ne-am despartit.

Lexiconul negru, adunand laolalta peste 1700 de portrete de anchetatori, gardieni, temniceri si tortionari, arata fara putinta de tagada ca istoria comunismului este o istorie a violentei si a crimei sistematice, un atentat perpetuu ia constiinta si la viata fiintei umane.

Despre Doina Jela
S-a nascut in 1951. Este absolventa a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Filologie, prozatoare, publicista, autoare a unui mare numar de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, aparute in reviste ca Tomis, Arta, Amfiteatru, Romania literara, Contemporanul, Familia, Observator (Munchen), 22, Vatra. In 1995, publica la Editura Humanitas romanul non-fictiv Cazul Nichita Dumitru, rasplatit de Asociatia Internationala a Scriitorilor si Oamenilor de Arta Romani, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. In 1997, publica la Editura Polirom volumul Telejurnalul de noapte. In 1998 ii apare in colectia „Procesul comunismului“ volumul Aceasta dragoste care ne leaga, desemnat „Cartea anului“ la Targul international de carte de la Timisoara. In 1999 ii apare, tot in colectia „Procesul comunismului“, cartea Drumul Damascului (reeditata in 2002), iar in 2001 Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste. Tot in anul 2001, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea Drumul Damascului, a realizat filmul Dupa-amiaza unui tortionar. A tradus pentru Editura Humanitas Antologia gandirii juridice de Phillippe Maulaurie; pentru seria „Procesul comunismului“ a aceleiasi edituri a tradus Stalin de Boris Souvarine, in colaborare, Cartea neagra a comunismului, coordonata de Stephane Courtois, Saruta mana pe care n-o poti musca si O America înfricosatoare de Edward Behr si, pentru editura Polirom, din italiana, Omul grec (culegere de eseuri).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Lexiconul negru
  • An apariție: 2001
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 344
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0132-2
  • ISBN-10: 973-50-0132-2
  • Colecție: Procesul comunismului
  • Domeniu: lucrări de referinţă
  • Autor: Doina Jela

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact