Închide Close
Limitele ratiunii

Editura Humanitas

P. F. Strawson, Limitele ratiunii

Din categoriile filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Aceasta carte este scrisa pornind de la exigenta de a investiga limitele ratiunii, de a investiga setul de idei care formeaza cadrul limitativ al intregii noastre gandiri despre lume si al experientei despre lume. P. F. Strawson a incercat sa arate cum anumite parti majore ale structurii Criticii pot fi separate unele de altele, indicand de asemenea cum sunt ele concepute ca fiind legate in cadrul sistemului; a incercat sa ofere motive concludente pentru a respinge unele parti in intregime; a incercat sa sugereze cum ar putea fi modificate sau reconstruite argumentele si concluziile altor parti, astfel incat sa devina mai acceptabile; pe scurt, a incercat sa expuna o interpretare clara, ordonata si unitara, justificata de text asa cum se prezinta el, a sistemului de gandire pe care il contine Critica. traducere de Valentin Cioveie
Despre P. F. Strawson
S-a nascut in 1919 la Londra; filozof britanic, este asociat cu miscarea cunoscuta sub numele de filozofia limbajului comun. Si-a facut studiile la Christ College, University of Oxford. A revenit la Oxford sa predea, iar in 1968 a fost numit, la aceeasi universitate, profesor de metafizica (Waynflete Professor of Metaphysical Philosophy). Este membru de onoare la Magdalen College (Oxford). Prima lui carte, Introduction to Logical Theory (1952), cuprinde analiza relatiei dintre logica formala si trasaturile logice ale limbajului natural. In lucrarea Individuals (1959), Strawson face din persoane si obiectele materiale elementele de la temelia lumii, reconstruita intr-o abordare lingvistica. El si-a intitulat programul „metafizica descriptiva“, in opozitie cu cea „revizionista“, fiindca nu intentiona sa reformeze radical schema categoriala prezenta in limbajul natural. Temele abordate in aceasta carte au continuat sa-l preocupe si in anii urmatori: posibilitatea cunoasterii obiective, abordarea provocatoare a problemei minte–corp, distinctia subiect–predicat, statutul ontologic al persoanelor si problema individuatiei. A mai scris, printre altele: Logico–Linguistic Papers (1971), Freedom and Resentment (1974), Subject and Predicate in Logic and Grammar (1974), Skepticism and Naturalism: Some Varieties (1978), Entity and Identity and Other Essays (2000).
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Limitele ratiunii
 • An apariție: 2004
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 364
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-0388-0
 • ISBN-10: 973-50-0388-0
 • Colecție: în afara colecţiilor
 • Domeniu: filozofie
 • Autor: P. F. Strawson

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact