Închide Close

Editura Humanitas

Lidia Stăniloae, Memoriile unui fugar

„Odata cu trecerea timpului, care nu te cruta oricat ai incerca sa-l duci cu vorba, observi din ce in ce mai putin ceea ce este si ramane exterior. Farmecul muntilor, nemarginirea marii, monumentele celebre pe care ai visat toata viata sa le vezi, elogiile celorlalti, pe care ti le-ai dorit, avand sentimentul ca ele te scutesc de orice tristete, ca te prefac intr-un om cu adevarat fericit, toate acestea se estompeaza, capata paloarea negurilor diminetii. Ce ramane, te intrebi? Ramane eventual nadejdea ca n-ai trait degeaba, ca in parabola celor zece talanti, si ca poate acesta sa fie motivul pentru ca sa fii cantarit si judecat cu indulgenta. Da. Asta ramane, speranta unei indulgente, a unei bunatati infinite, pe care nu ai cum sa ti-o imaginezi, pentru ca infinitul nu este o unealta a noastra, a pamantenilor, si ca datorita ei ti se va acorda ceea ce de fapt nu prea meriti: iertarea si salasluirea ta printre cei care o merita mai mult decat tine.“ (Lidia Staniloae)

  Dan C. Mihailescu prezinta Memoriile unui fugar (ProTV, „Omul care aduce cartea“, 2009)

Despre Lidia Stăniloae

LIDIA STĂNILOAE (1933–2017), fiică a parintelui profesor Dumitru Stăniloae și a soției sale Maria. Între 1951 și 1955 urmează cursurile Facultății de Fizică – Secția Fizică Atomică a Universității din București, fiind eleva academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare din România despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 lucrează în cadrul Facultății de Fizică și in calitate de cercetător la IFA. La arestarea tatălui său în 1958, este dată afară. Se căsătorește în 1958 și are un fiu, Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 este profesor de fizică la Grupul Școlar de Chimie Alimentară din București. Își începe cariera literară in 1970, publicând volumele de poezii Versuri, Munții și Locul unde aștepți. Traduce din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge de Rilke și un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin. În 1984 emigreză împreună cu fiul său în Germania, lucrând în cadrul Universității din Freiburg. Publică in 1991 volumul Raiul inocenților la Editura Cartea Românească, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvantului, la Editura Humanitas. În 2006 apare, în limba germană, romanul istoric Zahringerblutt, având ca temă înființarea orașului Freiburg la 1120, lucrare care se bucură de mare interes în Germania. În 2009 publică volumul Memoriile unui fugar, iar în 2012 romanul Moștenitoarea, ambele la Editura Humanitas. În paralel, are o activitate intensă de conferențiar în Germania, Franta, Belgia ș.a.

Recenzii

„La Editura Humanitas a apărut zilele trecute cel mai nou volum al doamnei Lidia Stăniloae, intitulat „Memoriile unui fugar". Fiica binecunoscutului teolog, părintele Dumitru Stăniloae, a mai publicat până acum volumele „Raiul inocenţilor" (1991), „Lumina faptei din lumina cuvântului" (2001) şi romanul istoric în limba germană „Zäbringerblutt", ce are ca temă înfiinţarea oraşului Freiburg, unde domnia sa s-a stabilit în anul 1984.“ ( Ziarul Lumina, N.P. | Citeşte articolul )

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact