Închide Close

Editura Humanitas

Fernando Savater, Muzica literelor

Ghid de lectură cu desăvârșire personal

Traducere, prefață și note de Oana‑Dana Balaș

 

Pe fundalul unor experiențe tot mai complexe de viață comună în care lumea spaniolă și cea românească se întâlnesc într-un proces de integrare europeană din ce în ce mai intens, colecția „Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes“, în care apar traduceri din literatura spaniolă clasică și contemporană – cu o atenție specială acordată non-ficțiunii, eseisticii filozofice, reflecției etice și etico-politice –, este rezultatul colaborării dintre Institutul Cervantes din București, care a avut inițiativa acestui proiect, și Editura Humanitas. Colecția este realizată de un colectiv de profesori și traducători, specialiști în limbi și literaturi hispanice de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, sub coordonarea unui comitet științific internațional. Titlurile colecției apar, unele dintre ele, în formulă bilingvă, și toate în condiții editoriale speciale, însoțite de un aparat critico-analitic complex.

 

„Volumul de față reunește articole și recenzii publicate de Fernando Savater între 2003 și 2010 în diferite suplimente culturale ale cotidianului El País, la care se adaugă o prefață, un discurs honoris causa și câteva alte contribuții apărute în reviste de specialitate sau pe platforme literare. Destinate publicului larg și plasate adesea într‑o actualitate imediată, reflecțiile lui Savater pe marginea propriilor lecturi vizează, în genere, opere literare, filozofice sau de popularizare a științei. Scurtul jurnal de lectură al lui Fernando Savater își trădează prin titlu natura polifonică, de fugă pe trei voci fundamentale – filozofia, literatura și educația –, toate reluând într-o formă sau alta, filtrate prin prisma autorilor îndrăgiți, laitmotivul subiacent al omului dotat cu o vie conștiință etică.

Învăluit în farmecul unei discrete metafore muzicale, volumul ne oferă, într‑un stil degajat și prietenos, o mărturie personală a misterioasei plăceri de a citi. Muzica literelor este o fermecătoare invitație la lectură din partea unui formidabil cititor de cursă lungă, prilej de dialog și reflecție pe marginea unor teme de acută actualitate.“ — OANA-DANA BALAȘ

Despre Fernando Savater

FERNANDO SAVATER (n. 1947), unul dintre cei mai influenți și mai prolifici filozofi și intelectuali contemporani spanioli, a publicat sute de eseuri și articole pe diverse teme filozofice, politice și literare, precum și zeci de volume de filozofie, romane și piese dramatice. A fost profesor de etică și filozofie la Universitatea Autonomă din Madrid, la Universitatea din Țara Bascilor și la Universitatea Complutense din Madrid. Codirector (împreună cu Javier Pradera) al revistei de cultură, politică și gândire Claves de la razón práctica, a colaborat cu cotidianul național El País încă de la înființarea acestuia. Încadrat în generația „tinerilor filozofi“ spanioli de la finalul anilor ’70, Savater se remarcă printr-o prezență publică semnificativă, în virtutea unui angajament civic asumat și a unei opoziții ferme față de dictatură, naționalism și terorism. Se definește drept „filozof de companie“, ocolind programatic sistemul teoretic și pledând pentru popularizarea filozofiei. Preocupat constant de teme filozofice și civice cu impact imediat în viața cetății, precum etica, politica, educația sau religia, pe care le dezbate în eseuri și articole destinate unui public larg, a fost distins cu Premiul Anagrama (1982) pentru volumul Invitație la etică (Invitación a la ética), Premiul Național pentru Eseu (1982), Premiul Saharov (2000) pentru apartenența la platforma civică ¡Basta, Ya!, Premiul Ortega y Gasset pentru Jurnalism (2000), Premiul Planeta (2008) pentru romanul Frăția norocului (La Hermandad de la Buena Suerte). Traduse în numeroase limbi, o parte dintre scrierile sale au apărut și în limba română: Eseu despre Cioran (1974), Etica pentru fiul meu, Amador (1991), Politica pentru fiul meu (1992), Curajul de a educa (1997), Întrebările vieții (1999), Cine ar fi crezut? Autobiografie argumentată (2003), Cele zece porunci ale secolului XXI (2004), Marele labirint (2005), Cele șapte păcate capitale (2006) și Viața eternă (2007).

 

Fotografia autorului © Gonzalo Merat

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact