Închide Close

Editura Humanitas

Fernando Savater, Muzica literelor

Ghid de lectură cu desăvârșire personal

Traducere, prefață și note de Oana‑Dana Balaș

 

Pe fundalul unor experiențe tot mai complexe de viață comună în care lumea spaniolă și cea românească se întâlnesc într-un proces de integrare europeană din ce în ce mai intens, colecția „Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes“, în care apar traduceri din literatura spaniolă clasică și contemporană – cu o atenție specială acordată non-ficțiunii, eseisticii filozofice, reflecției etice și etico-politice –, este rezultatul colaborării dintre Institutul Cervantes din București, care a avut inițiativa acestui proiect, și Editura Humanitas. Colecția este realizată de un colectiv de profesori și traducători, specialiști în limbi și literaturi hispanice de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, sub coordonarea unui comitet științific internațional. Titlurile colecției apar, unele dintre ele, în formulă bilingvă, și toate în condiții editoriale speciale, însoțite de un aparat critico-analitic complex.

 

„Volumul de față reunește articole și recenzii publicate de Fernando Savater între 2003 și 2010 în diferite suplimente culturale ale cotidianului El País, la care se adaugă o prefață, un discurs honoris causa și câteva alte contribuții apărute în reviste de specialitate sau pe platforme literare. Destinate publicului larg și plasate adesea într‑o actualitate imediată, reflecțiile lui Savater pe marginea propriilor lecturi vizează, în genere, opere literare, filozofice sau de popularizare a științei. Scurtul jurnal de lectură al lui Fernando Savater își trădează prin titlu natura polifonică, de fugă pe trei voci fundamentale – filozofia, literatura și educația –, toate reluând într-o formă sau alta, filtrate prin prisma autorilor îndrăgiți, laitmotivul subiacent al omului dotat cu o vie conștiință etică.

Învăluit în farmecul unei discrete metafore muzicale, volumul ne oferă, într‑un stil degajat și prietenos, o mărturie personală a misterioasei plăceri de a citi. Muzica literelor este o fermecătoare invitație la lectură din partea unui formidabil cititor de cursă lungă, prilej de dialog și reflecție pe marginea unor teme de acută actualitate.“ — OANA-DANA BALAȘ

Despre Fernando Savater
S-a nascut la 21 iunie 1947 la San Sebastian Guipuzcoa (Tara Bascilor). Studii liceale la colegiile marianiste Santa Maria din San Sebastian si Pilar din Madrid. Studii universitare de filozofie la Universitatea Complutense din Madrid, doctor in 1975. Profesor suplinitor la Facultatea de Stiinte Politice si la cea de filozofie ale Universitatii Autonome din Madrid, de unde a fost indepartat in 1971 din ratiuni politice. Din 1984, profesor de etica la Universitatea Tarii Bascilor. Actualmente, profesor de filozofie la Universitatea Complutense din Madrid. Profesor invitat si conferentiar in numeroase centre universitare din intreaga lume. Activitate ziaristica intensa, colaborator permanent al cotidianului El Pais de la intemeierea acestuia. Director (impreuna cu Javier Pradera) al revistei Claves de razon practica. Premiul National de eseu, 1982. Al 10-lea Premiu „Anagrama“ pentru eseu. Finalist al premiului „Planeta“ in 1993 cu romanul El jardin de las dudas, centrat pe figura lui Voltaire. Premiul „Francisco Cerecedo“ al Asociatiei Ziaristilor Europeni in 1997 etc. Autor a peste patruzeci si cinci de carti (eseuri filozofice, literare, politice, romane si lucrari dramatice). Dintre cele mai importante: Ensayo sobre Cioran (Taurus, 1975) La tarea del heroe (Taurus, 1982) Invitacion a la etica (Anagrama, 1982) Panfleto contra el Todo (Dopesa, 1978) Etica como amorpropio (Mondadori, 1989) Eticapara Amador (Ariel 1991) Politica tara Amador (Ariel, 1992) El jardin de las dudas (Planeta, 1993) Sin contempladones (Ed. Libertarias, 1994) Misterios gozosos, antologie de Hector Subirats (Espasa Calpe, 1995) Diccionario filosofico (Planeta, 1995) Libre a fiente (Espasa Calpe, 1995) Malos y malditos (Alfaguara, 1996) El valor de educar (Ariel, 1997) etc.
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact