Închide Close
Navala apelor

Editura Humanitas

Evgheni Zamiatin, Navala apelor

În colecția Cartea de pe noptieră

Un loc uitat de lume, un loc unde nu se intampla nimic notabil. Poate de aceea pasiunile oamenilor devin evenimente. Un loc unde se vorbeste in monosilabe. Poate de aceea limbajul trupului e atat de violent. Un loc in care traieste Sofia cu barbatul ei, Trofim Ivanovici. Dar, de cand femeia îsi convinge barbatul sa o ia de suflet pe frumoasa Ganka, sa le tina loc de copil, multe se schimba in casa lor. Din acea clipa fiecare din cei trei se va lasa condus numai de instinct. Si, cand navalesc apele, apare prilejul. Navala apelor este una din micile capodopere ale marii literaturi ruse. Observatia criticului: Este un roman puternic, al tacerilor care se aud. Sofia tace cel mai dramatic. La durerea ei si mai ales la bucuria ei, iti vine sa-ti astupi urechile.

  Dan C. Mihailescu prezinta Navala apelor (ProTV, „Omul care aduce cartea“)

Despre Evgheni Zamiatin

EVGHENI IVANOVICI ZAMIATIN s-a nascut in 1884 in orasul Lebedian, in familia unui preot. Dupa terminarea Facultatii de constructii navale in cadrul Institutului Politehnic din Petersburg (1908), este cooptat la catedra de arhitectura navala. Arestat pentru participare la rascoala din 1905–1907, este trimis in orasul sau natal, cu interdictia de a se stabili la Petersburg; in 1906–1911 va locui totusi in capitala in mod ilegal, precum si la Helsingfors, in Finlanda. Debutul literar (1908) a fost un esec. In 1913 ii apare cea mai buna nuvela, De-ale provinciei (Uiezdnoe), care il asaza in randul scriitorilor reputati ai vremii. Dupa amnistia din 1915 se poate intoarce la Petersburg, dar din cauza sanatatii – suferea de anghina pectorala – se stabileste la Nikolaev. In 1917 se apropie de Gorki, ia parte la initiativele acestuia de salvgardare a culturii ruse. Lucreaza intens: scrie portrete literare (Leonid Andreev, Alexandr Blok, Cehov, Gorki, O'Henry, Anatole France) si mai ales proza artistica. Operele din aceasta perioada (Pestera, Dragonul, Mamai, Harapii, Ics, Are cuvantul tovarasul Ciurighin s.a.) oglindesc tragismul, aspectele sumbre ale epocii. Intr-un peisaj politic ce pretindea numai ode si imnuri de proslavire pentru realitatea curenta, Zamiatin isi sustine opiniile literare – care nu se inscriau in optica oficiala – in numeroase studii si eseuri. In presa incepe impotriva lui o campanie tot mai intensa. Deosebit de virulente sunt mai ales atacurile impotriva romanului Noi, terminat in 1920. Cartea devine cunoscuta prin lecturile publice ale lui Zamiatin in cadrul nor serate literare si prin intermediul manuscrisului, care a circulat printre scriitori. Prima editie completa a romanului dateaza din 1924, in traducere engleza, la New York; apoi romanul apare la Praga, in 1927, si la Paris, in 1929. Lipsit total de posibilitatea de a publica fara sa abdice de la crezul sau literar, se decide sa plece in strainatate. Dupa incercari repetate de a obtine viza, lipsite de succes, in iunie 1931 i se adreseaza lui Stalin printr-o scrisoare, in care isi motiveaza decizia. I se acorda viza si din 1932 Zamiatin se stabileste la Paris. Moare in 1937, rapus de vecehea lui suferinta – anghina pectorala.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Navala apelor
  • An apariție: 2006
  • Ediție: I
  • Pagini: 78
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-1409-2
  • ISBN-10: 973-50-1409-2
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Autor: Evgheni Zamiatin
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Traducere: Gabriela Russo

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact