Închide Close
Om si simbol. Interpretari ale simbolului in teoria artei si filozofia culturii

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Om si simbol. Interpretari ale simbolului in teoria artei si filozofia culturii

Din categoriile filozofie

În colecția Seria de autor Gabriel Liiceanu

In forma actuala, aceste pagini reprezinta o reconstructie a volumului publicat in 1981 la editura „Cartea romaneasca“ sub titlul Incercare in politropia omului si a culturii. Au fost retinute, in noua structura, studiile dedicate interpretarilor simbolului in teoria artei si in filozofia culturii. A rezultat astfel un volum de maxima coerenta, care, indiferent de operele de arta analizate sau de teoriile prezentate, spune acelasi lucru: la baza intregului comportament uman se afla o ambiguitate fundamentala a jocului dintre vazut si nevazut, material si spiritual, finit si infinit, pe care numai intelegerea simbolului o poate face transparenta.

Fie ca este vorba de binomul nietzschean al apolinicului si dionisiacului, de prizonieratul cultural-simbolic al constiintei descris de Cassirer, de teoria jocului a lui Huizinga sau de strania teorie heideggeriana despre opera de arta ca disputa intre lume si pamant, Gabriel Liiceanu realizeaza de fapt, dincolo de aceasta impresionanta parada de idei care a intemeiat modernitatea, „o fenomenologie a profunzimii intreprinse din perspectiva suprafetei“. Suntem fiinte ale absconsului si sublimului, dar avem nevoie – pentru propria noastra propulsie – de familiaritatea lipsita de frivolitate a tot ce e „jos“ si ne cade sub simturi. Ambiguitatea noastra se bazeaza pe insasi ambiguitatea simbolurilor pe care le folosim la tot pasul: ne despartim in permanenta de sensibil ramanand in acelasi timp prizonierii bogatiei a carei natura precara am denuntat-o.

Scrise, dupa cum spune autorul, intr-o vreme in care „vointa de cultura“ insemna mai mult decat o simpla preocupare culturala, paginile acestei carti nascute din dorinta disperata de a infrange istoria ni se infatiseaza astazi, dupa mai bine de doua decenii, in puritatea gandului lor, ca lipsite de varsta.

Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea cititorilor cu modelul cultural construit de Noica. Apel către lichele, Tragicul, Cearta cu filozofia, Despre limită, Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, Uşa interzisă, Declaraţie de iubire, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Isus al meu, Impudoare, Despre destin (împreună cu Andrei Pleşu), Ce gândește Dumnezeu?, Exitus, Înapoi la argument (împreună cu Horia-Roman Patapievici), Scrisoare către Dorothea, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficțiunea ca necesitate vitală (dialoguri cu Mario Vargas Llosa), „Am inventat Păltinișul!“ (împreună cu Constantin Noica și Andrei Pleșu) sunt o parte dintre volumele publicate de-a lungul timpului la Humanitas.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Om si simbol. Interpretari ale simbolului in teoria artei si filozofia culturii
  • An apariție: 2005
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 336
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0944-7
  • ISBN-10: 973-50-0944-7
  • Preț: 26 lei
  • Colecție: Seria de autor Gabriel Liiceanu
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Gabriel Liiceanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact