Închide Close
Orient si Occident

Editura Humanitas

Hajime Nakamura, Orient si Occident

Din categoriile filozofie

În colecția Istoria ideilor

Demersul savantului japonez Hajime Nakamura – acela de a compara, de-a lungul intregii istorii, ideile religioase si filozofice ale Orientului cu cele ale Occidentului, identificand posibilele similitudini – nu are precedent ca anvergura. Cititorului i se propune, asadar, o carte cu totul singulara, consultabila deopotriva ca sursa de injormatii prima mana si ca istorie generala a filozofiei. Expunerea lui Nakamura foloseste ca permanent punct de reper pentru incursiunile in diverse culturi ale lumii. Filozofia indiana, Poemele vedice, Upanisadele, textele clasice ale budismului, dezvoltarile doctrinare ulterioare, filozofia Vedanta, scolile hindusle moderne sunt rand pe rand analizate si comparate cu posibile echivalente occidentale sau extrem–orientale: mitologia greaca, chineza sau japoneza, filozofia eleatilor, a lui Platon, a stoicilor, a lui Confucius sau Lao zi, gandirea primilor crestini, a Sfantului Augustin, a marilor mistici, filozofia lui Descartes, Kant, Wittgenstein. Cititorul va descoperi similitudini izbitoare, uneori chiar socante – cum este cea dintre viata lui Buddha si a lui Isus –, vadind, potrivit autorului, nu atat o suma de influente reciproce, cat o comunitate generala de gandire si simtire a oamenilor de-a lungul istoriei. traducere de Dinu Luca
Despre Hajime Nakamura
S-a nascut in 1912 la Matsue. Dupa ce obtine titlul de doctor in 1943, la Universitatea din Tokyo, devine in acelasi an profesor asociat de filozofie indiana si budista. Incepe astfel o cariera didactica ce se va intinde pe parcursul a peste trei decenii, atat in Japonia, cat si in Statele Unite (la universitatile Harvard, Stanford, Hawaii, Florida) si in Europa. Activitatea sa didactica si de cercetare este incununata de numeroase titluri si distinctii: doctor honoris causa al Universitatii Nehru (1966), al Universitatii Vanhanh din Saigon (1973), al Universitatii Kalaniya din Sri Lanka etc., decan al Facultatii de Litere din Tokyo (1962–1964), Professor Emeritus al aceleiasi universitati, membru al Academiei Japoneze de Stiinte, honorary fellow al Royal Asiatic Society si Indian Councii for Cultural Relations, director al Eastern Institute din Tokyo, presedinte al Japan-India Society. Primeste de asemenea Premiul Imperial al Academiei Japoneze de Stiinte (1957), Ordinul Cultural din partea imparatului Japoniei (1977), Ordinul „Dakhina-bahu“ al Regelui Nepalului (1978) si altele. Autor a peste 750 de articole in japoneza si a peste 200 in engleza si germana, Hajime Nakamura este editor asociat sau consultant la numeroase reviste de filozofie si religie, precum Philosophy East and West, Monumenta Nipponica, Journal of the History of Ideas, The Journal of the Philosophy of Religion etc. Printre cartile sale in japoneza se numara: Istoria filozofiei Vedanta (4 volume), Metafizica limbajului, Ideile filozofiei Hua Yan, Introducere in gramatica limbii tibetane, Operele alese ale lui Hajime Nakamura (23 de volume) si monumentalul Dictionar de terminologie budista. Dintre operele sale traduse sau publicate direct in engleza se cer mentionate: Ways of Thinking of Eastern Peoples, Indian Buddhism: A Survey with Bibliographical Notes, precum si A Comparative History of Ideas.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Orient si Occident
  • An apariție: 1997
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 552
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 973-28-0755-5
  • ISBN-10: 973-28-0755-5
  • Colecție: Istoria ideilor
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Hajime Nakamura

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact