Editura Humanitas
Din categoriile religie, Știinţe sociale & politică
În colecția în afara colecţiilor
Ce inseamna "integrare europeana" din punctul de vedere al unui crestinism pluriconfesional? Ce memorie are el de recuperat, ce crize are de infruntat, ce coerenta are de obtinut pentru ca suflul sau -- care a facut unitatea primei Europe -- sa participe la insufletirea noului proiect european? Cum apar, in oglinda, incercarile de reforma a Bisericilor din Rasaritul si din Apusul Europei? In ce raport stau, din punctul de vedere al spiritualitatii rasaritene, ecumenismul si "misterul unitatii" Bisericii? Cum a asumat Biserica Ortodoxa Romana primul deceniu postcomunist? Cum se poate restabili, in Romania de azi, dialogul intre cult si cultura? Care ar fi datele unui model european al religiilor? "Volumul de fata apartine seriei de studii pe care Colegiul 'Noua Europa', cu sprijinul financiar al Societatii austriece Ludwig Boltzmann, le-a realizat in perioada 2001-2005. E vorba de studii si cercetari ale unor autori romani, privind problematica religioasa a Europei de astazi. Ni s-a parut ca agenda integrarii europene, dominata de exigente politico-administrative, s-a complacut si se complace inca in a aborda neglijent o componenta esentiala a 'europenitatii' si a contemporaneitatii: aceea legata de valorile, practicile si disputele religioase. Colegiul 'Noua Europa' isi face o placuta datorie din a face publice contributiile unora din bursierii sai intr-un domeniu atat de fraged si de actual." (Andrei Plesu)
RADU CARP este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice. Are un masterat în studii europene și relații internaționale la Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (1996) și este doctor în drept al Uni versității „Babeș-Bolyai“ (2002). Are numeroase colaborări și stagii de predare la universități prestigioase și a participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii. A publicat 15 volume, atât de autor, cât și colective. Ultimele cărţi publicate: Politograma: Incursiuni în vocabularul democraţiei (2015), Dreptul public: perspectiva comparată şi analiza politică – o intersecţie necesară (2015), Calea europeană a Republicii Moldova (2016). A mai publicat articole și capitole în volume colective în Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.
Teodor Baconsky, n. 1963. Eseist si diplomat. Doctor in Antropologie religioasa si Istorie comparata a Religiilor al Universitatii Paris IV-Sorbona (magna cum laude), cu teza Homo ridens. Recherches sur le regime socioculturel du rire a travers la patristique (Paris, Desclee de Brouwer, 1996) si, in versiune romaneasca, sub titlul: Rasul patriarhilor. O antropologie a deriziunii in patristica rasariteana (cu o prefata de Andrei Plesu), Anastasia, 1996. Ca bursier al Colegiuluui Noua Europa, a realizat studiul Devastatio constantinopolitana. Cercetari asupra imaginarului religios al Cruciadei a IV-a. Alte volume: Iacob si ingerul. 45 de ipostaze ale faptului religios (1996), Ispita binelui. Eseuri despre urbanitatea credintei (1999), Puterea schismei. Un portret al crestinismului european (2001), Roma caput mundi. Un ghid subiectiv al Cetatii eterne (impreuna cu Horia Bernea, 2002), Insula cetatii. Jurnal parizian (2005), Pe ce lume traim si Turn inclinat. Fragmente de antropologie profetica (2007). Parcursul carierei diplomatice a inclus doua misiuni ca ambasador al Romaniei, la Sfantul Scaun (1997-2001) si in Republica Portugheza (2002-2005). Fost secretar de stat pentru Afaceri Globale la Ministerul Afacerilor Externe, Teodor Baconsky detine gradul diplomatic de ambasador. A primit "Marea Cruce a Ordinului Pius al IX-lea" (Vatican), "Ordinul Sfintei Agatha" (Republica San Marino), "Ordinul National pentru Merit" (Portugalia) si "Steaua solidaritatii italiene".
CumpărăPreț 67.00 RON
CumpărăPreț 39.00 RON
CumpărăPreț 89.00 RON
CumpărăPreț 59.00 RON
CumpărăPreț 55.00 RON
CumpărăPreț 55.00 RON
CumpărăPreț 39.00 RON
CumpărăPreț 59.90 RON
CumpărăPreț 79.00 RON
CumpărăPreț 47.00 RON
30 octombrie 2024, Editura Humanitas
28 octombrie 2024, Editura Humanitas
22 octombrie 2024, Editura Humanitas
6 martie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu
27 februarie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu
27 februarie 2020,
Librăria Humanitas Cișmigiu