Închide Close
Pilat din Pont

Editura Humanitas

Roger Caillois, Pilat din Pont

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

In zori, Pilat a fost anuntat aproape in acelasi timp de arestarea lui Iisus si de prezenta lui Ana si a lui Caiafa, care-i cereau de urgenta o intrevedere... Asa incepe romanul. Istoria nu putea sa fie altfel decat a fost: magistratul decide crucificarea lui Iisus si din jertfa aceasta se nasc doua mii de ani de istorie crestina. Si totusi: un autor modern are curajul unei blasfemii literare. Roger Caillois imagineaza nu o alta poveste, ci un alt final. Romanul pe care il scrie are profunde implicatii teologice. Pilat, maruntul personaj din Evangelii, dovedeste forta unui gest care schimba cursul Istoriei – decide eliberarea lui Iisus. Crestinismul nu a mai existat. Simplu joc literar? Un gest in aparenta marunt schimba povestea in care traim. Inconjurat de discipoli, Iisus moare la o varsta inaintata, propovaduind o invatatura care n-a ajuns pana la noi, pentru ca noi nu am existat asa cum ne stim.Manat de legi doar lui Dumnezeu cunoscute, sufletul omului isi e propriul stapan. Trecutul nu putea fi altfel decat a fost. Dar forta gestului ne apartine.

Despre Roger Caillois

In 1972, sub cupola Academiei franceze, proaspatul academician Roger Caillois (1913-1978) era intampinat de catre Rene Huyghe cu vorbele: „Sunteti, domnule, unul dintre cele mai curioase spirite ale vremii noastre, unul dintre cele mai autonome.“ Scriitor, sociolog si antropolog, Caillois si-a dedicat intreaga curiozitate si independenta de gandire decriptarii universului. Se formeaza in atmosfera cursurilor lui Georges Dumezil, Alexandre Kojeve si Marcel Mauss de la Ecole pratique de hautes etudes, apoi, timp de cativa ani, este foarte aproape de grupul suprarealist, de care se desparte insa in 1935. In 1938 intemeiaza cu Georges Batailles Colegiul de Sociologie. Un an mai tarziu pleaca in Argentina, unde-l intalneste, pe aceleasi pozitii politice ca el, adica de activa sustinere a Rezistentei, pe alt scriitor exilat, Georges Bernanos. Intors dupa razboi in Franta, initiaza la Gallimard colectia de literatura sud-americana „Croix du Sud“ si fondeaza revista Diogene (1952), de care se va ocupa pana la sfarsitul vietii. Cartile sale exploreaza, pe rand, sacrul, poezia, fantasticul, pietrele (a dedicat mai multe carti gemologiei), iar in ele s-a simtit mereu refuzul de a gandi in locuri comune. Pilat din Pont, roman din 1960, are aceeasi calitate: repovesteste istoria stiuta de toata lumea dupa ce a cantarit-o insa cu cea mai mare atentie de unul singur. Opera (selectiv): Le Mythe et l'homme (1938), L'Homme et le Sacre (1939), Les impostures de la poesie (1944), Le Rocher de Sisyphe (1946), Babel (1948), Description du marxisme (1950), L'incertitude qui vient des reves (1956), Les Jeux et les Hommes (1958), Ponce Pilat (1960), Au coeur du fantastique (1965), L'Ecriture des pierres (1970), Un mannequin sur le trottoir (1974), Le Champ des signes (1978), Histoire universelle de l'infamie (1994).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Pilat din Pont
  • An apariție: 2005
  • Ediție: I
  • Pagini: 128
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0930-7
  • ISBN-10: 973-50-0930-7
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Roger Caillois
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Traducere: Catalin D. Constantin

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact