Închide Close
Predici profane

Editura Humanitas

Marin Tarangul, Predici profane

pentru dezmortirea mintii

În colecția Eseişti români

Poet si eseist, autor al unei profunde interpretari, in descendenta heideggeriana, a poeziei eminesciene (Intrarea in infinit sau dimensiunea Eminescu, Humanitas, 1992), Marin Tarangul respinge ispita calofila in expresia eseului filozofic: daca este puternic cu adevarat – pare sa creada autorul –, gandul trebuie sa se poata dispensa de efectele „literare“, de ornamentele care de multe ori nu fac decat sa-i ascunda saracia. Incredintat, asadar, ca despre lucrurile cele mai grave ale existentei noastre se cade sa vorbim cu necontrafacuta gravitate, Marin Tarangul a ales in acest volum modalitatea predicii, a adresarii directe. Cititorul obisnuit cu palide frumuseti de circumstanta sau cu aride enunturi lipsite de ecou va avea surpriza sa constate ca despre stranietatea chipului omenesc sau despre lumea elementelor, despre destin sau despre moarte, despre Rembrandt sau... Gorbaciov se poate vorbi fara inflorituri, dar si fara crispare, ca exhortatia nu are neaparat nevoie de patetismul unor cuvinte mari, ca totul poate fi spus in vorbele de zi cu zi – vorbele „proaste“, in stare cateodata sa ne „dezmorteasca mintea“, cum spune subtitlul volumului.

Despre Marin Tarangul

MARIN TARANGUL (1938-2010) este licenţiat al Institutului Teologic din Sibiu (1959). Studiile de doctorat în istoria religiilor îi sunt întrerupte în 1961, când este arestat şi condamnat politic. Este eliberat în 1964. În 1971 obţine licenţa în istoria artei la Institutul de Istorie şi Teoria Artei din Bucureşti. Între 1966 şi 1979 publică poezii şi eseuri în principalele reviste culturale bucureştene, este membru al Uniunii Scriitorilor, redactor la revista Amfiteatru şi la studioul Animafilm. În urma respingerii sau amânării de către cenzură a mai multor texte, cere oficial expatrierea. În 1979 se stabileşte în Franţa. Aici obţine două doctorate în filozofie, la Institutul Catolic şi la Sorbona (cu teza „Icoana, experienţă şi realitate – discurs acrotatic“), iar în 1987 un doctorat la Institutul de Studii Orientale, secţia română (cu teza „Poezia lui Nichita Stănescu şi arta poetică“).

Scrieri: Threnos, ESPLA, Bucureşti, 1968 (poezii); Bosch, Meridiane, Bucureşti, 1968; Legile pămîntului, Albatros, Bucureşti, 1973 (poezii); Inima cea mică, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1977 (basme); Fidias, Meridiane, Bucureşti, 1968; Roata timpului, Editura Eminescu, Bucureşti, 1979 (poezii); Intrarea în infinit sau dimensiunea Eminescu, Humanitas, Bucureşti, 1992 (eseu); Prin ochiul lui Nichita, Cartea Românească, Bucureşti, 1996 (eseu); Predici profane pentru dezmorţirea minţii, Humanitas, Bucureşti, 1997 (eseuri).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Predici profane
 • Subtitlu: pentru dezmortirea mintii
 • An apariție: 1997
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 184
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0742-3
 • ISBN-10: 973-28-0742-3
 • Colecție: Eseişti români
 • Autor: Marin Tarangul

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact