Închide Close
Teatru X

Editura Humanitas

Eugène Ionesco, Teatru X

Macbett / Ce nemaipomenita aiureala!

Din categoriile literatură, dramaturgie

În colecția Seria Ionesco/teatru

"Ideea de a face o piesa dupa Macbeth mi-a fost data de lectura foarte frumoasei carti a lui Jan Kott -- Shakespeare, contemporanul nostru. Dupa Kott, ceea ce voia sa arate Shakespeare este ca puterea absoluta corupe absolut, ca orice putere este criminala. In ciuda sentimentului meu apocaliptic al istoriei, cred ca nu mi-am abandonat niciodata cu totul umorul. Am totusi impresia ca istoria, asa cum este, adica teribila, tragica, inadmisibila, e un soi de farsa pe care o joaca Dumnezeu oamenilor. Personajul nu vorbeste. Este pe jumatate mut; spune numai cate un cuvant, din timp in timp, o interjectie. Altii vorbesc pentru el. N-am mai vrut sa pun in evidenta doar solitudinea personajului, ci si solitudinea personajelor care-l inconjoara. Deci n-a mai fost vorba de insingurarea unuia singur, ci de insingurarea mai multora. Personajul meu principal se afla acolo ca sa asculte monologurile celorlati si, facand asta, le primeste singuratatea. Cu Ce nemaipomenita aiureala!, cred ca am introdus in teatrul modern acest lucru destul de dificil: monologul lung." (Eugene Ionesco)traducere si note deVlad Russo siVlad Zografi
Despre Eugène Ionesco

EUGÈNE IONESCO (1909-1994) s-a născut la Slatina, şi-a petrecut copilăria în Franţa, pentru a reveni în 1924 în România, unde a urmat studiile liceale şi universitare. Debutează cu poezii în revista Bilete de papagal. Volumul de critică literară Nu (1934), premiat de un juriu prezidat de Tudor Vianu, contrariază prin ludicul şi nonşalanţa cu care tratează valorile bine stabilite ale literaturii române. În 1938 pleacă la Paris ca bursier. După război, se impune în teatrul de avangardă francez şi e recunoscut apoi în lumea întreagă drept unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX.

SCRIERI ÎN LIMBA ROMÂNĂ: Elegii pentru fiinţe mici (versuri, 1931), Nu (critică literară, 1934), Englezeşte fără profesor (piesă de teatru, 1943), Război cu toată lumea (publicistică, 1992).

SCRIERI ÎN LIMBA FRANCEZĂ: TEATRU: La Cantatrice chauve, La Leçon, Les Salutations, Jacques ou la Soumission, L'Avenir est dans les oeufs, Les Chaises, Le Maître, Le Salon de l'automobile, Victimes du devoir, La Jeune Fille à marier, Amédée ou Comment s'en débarrasser, Le Nouveau Locataire, Scène à quatre, Le Tableau, L'Impromptu de l'Alma, Tueur sans gages, Rhinocéros, Délire à deux, Le Piéton de l'air, Le roi se meurt, La Soif et la Faim, La Lacune, Exercices de conversation et de diction françaises pour étudiants Américains, Jeux de massacre, Macbett, Ce formidable bordel! , L'Homme aux valises, Voyages chez les morts, La Nièce-Épouse, Le Vicomte, Le Rhume onirique, Les connaissez-vouz? , Maximilien Kolbe. PROZĂ: La Photo du Colonel (nuvele, 1962), Le Solitaire (roman, 1973). ESEURI ŞI MEMORIALISTICĂ: Notes et contre-notes (1962), Journal en miettes (1967), Présent passé, passé présent (1968), Antidotes (1977), Un homme en question (1979), Entre la vie et le rêve. Entretiens avec Claude Bonnefoy (1987), Une quête intermittente (1987). VOLUME DE DESENE: Découvertes (1969), Le Noir et le Blanc (1981).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Teatru X
  • Subtitlu: Macbett / Ce nemaipomenita aiureala!
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 252
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 1652-4
  • ISBN-10: 1652-4
  • Colecție: Seria Ionesco/teatru
  • Domeniu: literatură, dramaturgie
  • Autor: Eugène Ionesco

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact