Închide Close

Editura Humanitas

Nicolae Drăgușin, Totul nou pe frontul anticorupției

Din categoriile Actualitate, social

În colecția în afara colecţiilor

„Faptele și declarațiile din sfera justiției și dreptului penal în perioada 2017–2019 definesc cea de-a treia criză în combaterea corupției. Aceasta se remarcă deopotrivă prin diversitatea actorilor implicați și pretențiile științifice ale dezbaterii. Soluția constă în executarea unui reglaj constituțional fin al mecanismului de control reciproc al puterilor separate. Cartea s-a născut din stupoarea produsă de evenimentele anilor din urmă și s-a hrănit până la ultima pagină din convingerea că nimeni nu trebuie să trăiască atât de mult și de intens încât să nu-i mai rămână timp pentru reflecție. Astfel, paginile cuprinse între aceste coperte poartă toate urmele glisării neobosite între cei doi poli neschimbabili ai cetățeniei: pasiunea implicării civice și calmul rece al gândirii.“  — NICOLAE DRĂGUȘIN

 

Mesajul străzii a fost întărit de o încadrare simbolică a luptei pentru apărarea idealului anticorupției: între tragedia din clubul Colectiv (31 octombrie 2015), care a consacrat mesajul „Corupția ucide“, Centenarul Marii Unirii (1918) și împlinirea a treizeci de ani de la Revoluție (1989). Acest lucru ne‑a permis să descriem  anticorupția nu doar ca pe o luptă pentru egalitatea de șanse ce caracterizează democrația, ci și ca pe o împlinire a Revoluției cu tot ce a însemnat aceasta: libertate, orientarea privirii către lumea civilizației euroatlantice, prosperitate.  Această carte pledează pentru separarea echilibrată a puterilor dintr‑un stat, având în vedere principiul moderației din viața fiecăruia dintre noi. Moderația este un instinct al omului, dar de cele mai multe ori este manifestarea concretă a înțelepciunii. Atunci când moderația lipsește la nivel individual, colectivitatea oamenilor trebuie apărată prin organizarea eficientă a puterilor dintr‑un stat, așa încât nimeni să nu confiște puterea, iar patimile personale să nu se răsfrângă asupra existenței instituțiilor.

Despre Nicolae Drăgușin

NICOLAE DRĂGUȘIN (n. 1983, Alexandria, Teleorman) este licențiat în științe politice (2008), teologie ortodoxă (2012) la Universitatea din București și drept (2017) la Universitatea „Nicolae Titulescu“ București. Master în drepturile omului și democratizare (Universita Ca’Foscari Venezia și Universitet Uppsala, 2008) și studii religioase – texte și tradiții la Universitatea din București (2014). Doctor în filozofie la Academia Română (2013). Bursier postdoctoral în cadrul Universității din București (2014–2015), cu stagiu la Universitatea „Aristotel“ din Salonic (2014–2015). Absolvent al programului International Summer University din cadrul European College of Liberal Arts din Berlin (edițiile 2007 și 2011). A publicat articole în Dilema Veche, Observator cultural, Revista 22 și studii științifice, recenzii în Sfera politicii, revista Polis, Studii teologice, Holocaust‑studii și cercetări, Mediterranean Journal of Human Rights, Review of Ecumenical Studies. A tradus cărți la editurile Polirom, Curtea Veche, Hasefer, Doxologia, Ratio et Revelatio. Preparator și lector la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir“ București (2010–2020). Din octombrie 2020, doctorand în științe politice la Universitatea din București, cu stagiu la Universitatea „Eberhard Karls“ din Tübingen. Beneficiar al programului de burse „Sur-place“ oferit de Konrad Adenauer-Stiftung – Biroul din România (2006–2008). Bursier „Andrei Scrima“ al Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu (2020).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Totul nou pe frontul anticorupției
  • An apariție: 2021
  • Ediție: I
  • Pagini: 260
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-6754-0
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: Actualitate, social
  • Autor: Nicolae Drăgușin

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact