Închide Close

Editura Humanitas

Ion Ioanid, Închisoarea noastră cea de toate zilele, vol. II

1954–1957

Acest volum reconstituie, cu delicateţe, pietate şi o enormă înţelegere a omenescului, cotidianul puşcăriilor prin care a trecut deţinutul politic Ion Ioanid în perioada 1954–1957. La Jilava, închisoare de tranzit pentru toţi deţinuţii aduşi la proces sau transferaţi către alte locuri de detenţie, a aflat de la camarazii săi povestea lotului Salcia. Apoi, la Piteşti, pus în lanţuri, înfruntând, alături de colegii de detenţie, administraţia închisorii şi cunoscând când relaxarea, când înăsprirea regimului concentraţionar survenită după înfrângerea revoluţiei maghiare din 1956, i-a întâlnit pe membrii lotului Pătrăşcanu. Prilej de a salva de la pericolul de a nu fi spuse niciodată sute şi sute de poveşti despre barbarie, arbitrar, supravieţuire şi demnitate. Astfel, Ion Ioanid a reţinut de la fiecare deţinut pe care l-a întâlnit prin celule câte ceva care astăzi ar trebui să ne ajute să învăţăm că privilegiul suferinţei extreme îl au doar oamenii curaţi, pe când ceilalţi nu se pot „împlini“ decât ca turnători mărunţi, torţionari, gardieni, ofiţeri politici şi directori de penitenciare.

Volumul I | Volumul III

Despre Ion Ioanid

ION IOANID s-a născut în 1926, la 28 martie, la moşia tatălui său din comuna Ilovăţ, judeţul Mehedinţi. Tot acolo, în casa părintească, a fost botezat de preotul din sat. Naş l-a avut pe Octavian Goga, căruia tatăl lui, Tilică Ioanid, i-a fost „prieten nedespărţit de-a lungul întregii vieţi atît de agitate a generaţiei lor, de la înfăptuirea României Mari şi în perioada dintre cele două războie mondiale".Ion Ioanid a urmat cele patru clase primare la şcoala din satul natal. Liceul l-a făcut la Bucureşti: primele şase clase la Colegiul Naţional „Sf. Sava" şi ultimele două la Liceul „Spiru Haret". Bacalaureatul şi l-a luat în 1944, împreună cu absolvenţii liceelor din Turnu Severin, în localul şcolii din comuna Sişeşti, comună în care, din cauza bombardamentelor anglo-americane, se aflau refugiaţi şi profesori, şi candidaţi.În toamna aceluiaşi an, din cauza invaziei sovietice, ajungînd cu întîrziere în Bucureşti, a pierdut termenul de înscriere la facultate. În 1945, a intrat la Facultatea de Drept, dar în anul III a fost exmatriculat din cauza „originii sociale nesănătoase".Arestat în 1949, a fost eliberat după numai cîteva zile, pentru ca în 1952 să fie din nou arestat, judecat şi condamnat, pentru „înaltă trădare", la 20 de ani muncă silnică. A fost eliberat după 12 ani, în 1964, în urma decretului nr. 411 de graţiere a deţinuţilor politici.În 1969 a plecat în străinătate; în R.F. Germania i s-a acordat azil politic, statut de care s-a bucurat pînă la moartea sa. Stabilit la München, a lucrat în primul an ca muncitor necalificat. După aceea, timp de douăzeci de ani, pînă la pensionare, a fost crainic la secţia română a postului Radio Europa Liberă. A murit pe 12 octombrie 2003, la München, unde a şi fost înmormîntat alături de soţia sa, Nora Ioanid.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Închisoarea noastră cea de toate zilele, vol. II
  • Subtitlu: 1954–1957
  • An apariție: 2013
  • Ediție: a II-a
  • Pagini: 524
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-4205-9
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Ion Ioanid

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact