Închide Close

Editura Humanitas

Reza Aslan, Dumnezeu. O istorie umană

Din categoriile istorie

În colecția Ebook

EBOOK > epub / pdf

 

Traducere de Andreea Eșanu

 

Reza Aslan ne oferă un inedit tratat de istorie a religiilor, pornind de la religiile animiste ale preistoriei, trecând prin diferitele religii politeiste ale Antichității și ajungând la monoteismele complexe de mai târziu. Căutând „inefabila experienţă a credinţei“, autorul demonstrează că fiecare religie și fiecare credincios, conștient sau nu, își creează zeul sau zeii luând ca model omul, cu toate ale sale, bune sau rele. Istoria lui Dumnezeu este istoria omului. Respingând interpretările literale ale cărţilor sacre, fanatismul și fundamentalismul, Reza Aslan pledează pentru un „umanism spiritual“, poate singurul capabil să salveze omenirea.

 

„Este Dumnezeu forța însuflețitoare care unește toate ființele vii – așa cum par să fi crezut strămoșii noștri preistorici? Sau natura divinizată – așa cum credeau mesopotamienii? Sau o forță abstractă care impregnează universul – așa cum o descriau unii filozofi greci? Sau o divinitate personificată, care arată și acționează întocmai ca o ființă umană? Sau este Dumnezeu o ființă umană la propriu? Indiferent ce răspuns am da, întrebarea despre ce este Dumnezeu a reprezentat o preocupare stăruitoare atât pentru credincioși, cât și pentru necredincioși, vreme de sute de mii de ani. Întrebarea propriu-zisă a condus la formarea unor întregi civilizații, dar și la distrugerea lor. A creat pace și prosperitate, dar și război și violență.“ — REZA ASLAN

 

Interviu cu Dionisie Pârvuloiu, redactorul cărții, la RFI România (SoundCloud Humanitas)

Despre Reza Aslan

REZA ASLAN (n. 1972 în Iran) este un scriitor de renume internațional, profesor, producător și specialist în istoria religiilor. Cărțile sale, incluzând bestsellerul Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth (traducere românească: Zelotul. Viața și epoca lui Isus din Nazaret – 2013), au fost traduse în mai multe limbi de circulație internațională. Prima sa carte, No God but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam (2010), este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale deceniului. Este și autorul lucrării Beyond Fundamentalism: Confronting Religious. Extremism in a Globalized Age (titlul original: How to Win a Cosmic War – 2010), precum și editorul volumelor Tablet & Pen: Literary Landscapes from the Modern Middle East (2011) și Muslims and Jews in America: Commonalties, Contentions, and Complexities (2011). Reza Aslan a studiat arta și istoria religiilor la Santa Clara University, a obținut un master în teologie la Harvard University, un altul în studii artistice la Universitatea din Iowa (unde a fost numit „egalul lui Truman Capote în ceea ce privește ficțiunea“), precum și un doctorat în sociologia religiilor la Universitatea California din Santa Barbara. Profesor de creative writing la Universitatea California, Riverside, Aslan face parte și din conducerea Seminarului Teologic din Chicago și Yale Humanist Community, fiind și membru al Society of Biblical Literature și The International Qur’anic Studies Association. A fost „Wallerstein Distinguished Visiting Professor of Religion, Culture, and Conflict“ la Drew University, New Jersey (2012–2013) și profesor asociat de studii religioase la Universitatea din Iowa (2000–2003).

 

Fotografia autorului © Peter Konerko

Alte Detalii
  • Categorie: ebook
  • Titlu: Dumnezeu. O istorie umană
  • An apariție: 2020
  • Format: EPUB / PDF
  • ISBN: 978-973-50-6924-7-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: istorie
  • :
  • Autor: Reza Aslan
  • Traducere: Andreea Eşanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact