Închide Close
Adio, Berlin

Editura Humanitas Fiction

Christopher Isherwood, Adio, Berlin

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Adio, Berlin a inspirat scenariul celebrului film Cabaret regizat de Bob Fosse, distins cu 8 premii Oscar, 7 premii Bafta si 3 premii Globul de Aur in 1973.Berlinul interbelic: un oras decadent plin de cabarete si cafenele, un oras grotesc, populat de "pasari de noapte", un oras al magnatilor si al lumii interlope, un oras plin de pericole, unde amenintarea tacuta a nazismului se va transforma curand intr-o realitate atroce.

Despre Christopher Isherwood

Christopher Isherwood (1904-1986) s-a nascut in Disley, Chesire. In 1914, la scoala pregatitoare St. Edmund, il cunoaste pe W.H. Auden, de care il va lega o prietenie durabila. Isherwood urmeaza cursurile Colegiului Corpus Christi din Cambridge, fara a obtine insa o diploma. Devine secretarul violonistului francez André Mangeot, apoi isi castiga existenta dand lectii particulare. In perioada 1930-1933 preda limba engleza la Berlin. Primul sau roman, All the Conspirators, apare in 1928, urmat, in 1932, de The Memorial, ambele carti explorand viata clasei de mijloc britanice dupa Primul Razboi Mondial. Anii petrecuti in Berlinul interbelic ii inspira doua romane: Mr. Norris Changes Trains (Domnul Norris schimba trenul, 1935) si Goodbye to Berlin (Adio, Berlin, 1939). Perioadei engleze, descrisa de critica drept conventionala, ii urmeaza, din 1939, perioada americana, caracterizata printr-o atitudine deschisa fata de homosexualitatea pe care autorul are curajul sa si-o asume. Romanul A Single Man (1964) este considerat emblematic pentru aceasta etapa din viata si opera scriitorului. Stabilit in California, Isherwood scrie scenarii pentru Hollywood. Ulterior devine interesat de hinduism si ajunge discipolul lui Swami Prabhavananda, alaturi de Aldous Huxley. Continua sa publice romane: Prater Violet (1945), The World in the Evening (1954) si Down There on a Visit (1962), iar spre sfarsitul vietii semneaza o serie de volume autobiografice: Christopher and His Kind (1977), My Guru and His Disciple (1980).

Recenzii

"Un roman stralucit." (Anthony Burgess)

"Adio, Berlin etaleaza o succesiune ametitoare de tablouri magnifice ale unei societati in declin." (George Orwell)

"Christopher Isherwood scrie cu o precizie inegalabila si cu un umor concis. Romanul sau este expresia cea mai pura si mai nuantata a subtilitatii britanice." (The New York Times Book Review)

"Isherwood este fara doar si poate cel mai bun prozator englez al secolului XX." (Gore Vidal)

"Isherwood e unul dintre cei mai rafinati manuitor ai limbii engleze: stilul neconventional, economia de mijloace, ironia fina si amara fac din Adio, Berlin un roman de referinta al modernitatii." (Sunday Times)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Adio, Berlin
 • An apariție: 2006
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 252
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-1362-2
 • ISBN-10: 973-50-1362-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Christopher Isherwood
 • Traducere: Ileana Raus

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

7 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Iasbel Allende, Numele mi-l știe vântul

28 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Numărul 2 de David Foenkinos

21 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Soare întunecat de Eric-Emmanuel Schmitt

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact