Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Simona Lo Iacono, Albatrosul

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere, postfață și note de Mihai Banciu

 

Roman dedicat lui GIUSEPPE TOMASI DI LAMPEDUSA

 

La Roma, între 13 iunie și 18 iulie 1957, Giuseppe Tomasi di Lampedusa scrie din Clinica Villa Angela, unde este internat pentru cobaltoterapie, așteptând un răspuns legat de publicarea Ghepardului. Va muri la 23 iulie, cinci zile mai târziu de la ultima însemnare pe care imaginația plină de subtilitate și rafinament a Simonei Lo Iacono ne-o oferă drept mărturie – fictivă, însă veridică – a autorului sicilian.

 

Palermo, 1903. Giuseppe Tomasi di Lampedusa este un copil singuratic și contemplativ, preferând lucrurile oamenilor. Copilăria lui, între palatul din Palermo și Santa Margherita, moșia unde familia Lampedusa își petrecea toridele veri siciliene, nu este chiar într-atât de solitară. Alături de el, apărut nu se știe cum și de nu se știe unde, se află Antonno, asemănător lui Tomasi, doar că e un fel de copil pe dos, deținând o înțelegere și o percepție răsturnate asupra lumii. Poate tocmai acelea necesare unui scriitor care este pe cale să-și descopere vocația. Cu minuțiozitatea documentară a magistratului și fantezia lucidă a romancierului, Simona Lo Iacono ne oferă o versiune posibilă, chiar dacă ficțională, a copilăriei lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, transformând scriitorul în personaj și redând personajului deplina libertate a scriitorului.

Despre Simona Lo Iacono

SIMONA LO IACONO s-a născut în 1970, la Siracusa, și este magistrat la Tribunalul din Catania. Romanul său de debut, Tu non dici parole, a apărut în 2008 și a primit Premio Vittorini opera prima. Au urmat, în 2011, romanul Stasera Anna dorme presto, iar în 2013, romanul Effatà, laureat al Premiului Martoglio. În 2016 publică Le streghe di Lenzavacche, câștigător al Premiului Chianti 2017 și finalist al Premiului Strega din același an. Romanul Il morso, din 2017, va câștiga Premiul Racalmare-Sciascia. În 2019 îi apare romanul Albatrosul (L’albatro, Humanitas Fiction, 2021). Este, de asemenea, autoarea volumelor de povestiri I semi delle fave, din 2006, și La coda di pesce che inseguiva l’amore (în colab.), din 2010. Simona Lo Iacono colaborează ca voluntar cu diferite instituții penitenciare, unde ține cursuri de literatură și de teatru pentru deținuți. Scrie în mod susținut la rubricile culturale ale publicației La Sicilia.

Recenzii

„O intrigă bine gândită, un stil curat și fluid, care fac ca paginile să zboare.“ — Corriere della Sera

 

„Simona Lo Iacono a reconstruit viața lui Tomasi din interior, de la copilăria de aur până la epilogul roman, conferind biografiei scriitorului o întorsătură crepusculară și feminină, care i-ar fi plăcut marelui sicilian.“ — Il Giornale

 

„Un roman de o extraordinară originalitate și cu un stil rafinat.“ — Avvenire

 

Albatrosul este, în același timp, educație sentimentală, frescă a lumii aristocrației siciliene de acum la apus, reevocare înalt poetică a copilăriei, poveste a genezei unei capodopere și celebrare a puterii cuvântului, indispensabil «de a exista chiar înainte de a revela».“ — La Lettura

 

„Un roman cu un stil rafinat și o percutantă capacitate de analiză psihologică.“ — Giornale di Sicilia

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Albatrosul
 • An apariție: 2021
 • Ediție: I
 • Pagini: 248
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-825-8
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Simona Lo Iacono
 • Postfaţă: Mihai Banciu
 • Traducere şi note: Mihai Banciu

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

16 noiembrie 2022, Editura Humanitas Fiction

Lansarea romanului Cetatea cucului din nori de Anthony Doerr

9 noiembrie 2022, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Trișorii din Harlem de Colson Whitehead

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact