Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Arto Tapio Paasilinna, Anul iepurelui

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Anul iepurelui este cel mai cunoscut roman al scriitorului finlandez Arto Paasilinna. Bestseller tradus în 18 limbi, distins cu trei premii internaţionale, ecranizat de două ori.

Vatanen, un jurnalist exasperat de lipsa de sens a vieţii sale, hotărăşte să pornească în căutarea valorilor autentice, pentru care merită să trăieşti. În această călătorie aproape iniţiatică va fi însoţit de un iepure pe care-l îngrijeşte şi-l adoptă după ce maşina în care se afla l-a lovit din greşeală. Departe de agitaţia oraşului şi a societăţii de consum, el redescoperă armonia vieţii în natură. Fabulă modernă? Poveste ecologică? O mişcătoare pledoarie pentru simplitatea lucrurilor mărunte care ne fac de fapt fericiţi.

  Claudiu Constantinescu despre Anul iepurelui (Dilema veche, 6 ianuarie 2011)

  Stelian Ţurlea, „Nu omorâţi iepurele! (Ziarul de duminică, 16 martie 2011)

  Rodica Grigore, „Prietenul iepurelui“ (Cultura, 25 martie 2011)

Despre Arto Tapio Paasilinna

Scriitorul ARTO TAPIO PAASILINNA s-a născut în 1942 la Kittilä, în Laponia finlandeză, unde familia sa se refugiase în plin război. Exodul, peregrinările, fuga permanentă dintr-un loc în altul aveau să-i marcheze existenţa. Mai târziu, personajele sale vor avea parte de existenţe similare. De la vârsta de treisprezece ani a practicat diverse meserii dure, ca aceea de tăietor de lemne sau muncitor agricol. La douăzeci de ani a decis să studieze jurnalismul la Şcoala superioară de educaţie populară din Laponia. În paralel cu activitatea de ziarist, e atras de cariera de scriitor. După romane de început ca Operaatio Finlandia (Operaţiunea Finlandia, 1972) şi Paratiisisaaren vangit (Prizonierii insulei paradiziace, 1974), a scris Anul iepurelui (Jäniksen vuosi, 1975), lucrare cu accente autobiografice. Cartea s-a bucurat de un răsunător succes; a câştigat diverse premii (Air Inter - Franţa; Acerbi - Italia), a fost inclusă în UNESCO Collection of Representative Works (Colecţia UNESCO de Lucrări Reprezentative), tradusă în 18 limbi şi ecranizată de două ori (în 1977 de Risto Jarva şi în 2006 de Marc Rivière, cu Christopher Lambert în rolul principal), astfel că din acel an Paasilinna a devenit scriitor independent. Până în 2009 autorul a publicat 12 cărţi de non-ficţiune şi 35 de romane, scriind aproape un roman pe an - eveniment aşteptat cu interes în fiecare toamnă. Printre titlurile cele mai cunoscute se numără : Onnellinen mies (Un om fericit, 1976), Ulvova mylläri (Morarul urlător, 1981), Hirtettyjen kettujen metsä (Pădurea vulpilor spânzurate, 1983), Ukkosenjumalan poika (Fiul zeului furtunii, 1984), Hurmaava joukkoitsemurha (O fermecătoare sinucidere colectivă, 1990), Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä (Viaţa trece, Rytkönen rămâne, 1991), Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija (Bestialul servitor al pastorului Huuskonen, 1995) etc.

Recenzii

„Acest roman picaresc ar fi putut să descrie doar o criză a vârstei de mijloc, dar trece dincolo de fantezie sau ficţiune, devenind mitic în temele sale universale.“ (Booklist)

„Protagoniştii lui sunt ca Vatanen, puternici – unii dintre ei chiar foarte puternici –, excentrici şi adesea singuratici. El îşi bate joc de birocraţii finlandezi, turiştii germani, armata finlandeză şi tinerii egoişti.“ (The New York Times)

„...O fabulă poetică şi ecologică tinzând spre metafizică.“ (Lire)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Anul iepurelui
  • An apariție: 2010
  • Pagini: 184
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-689-380-3
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Arto Tapio Paasilinna
  • Traducere şi note: Teodor Palic

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact