Închide Close
Atlasul norilor

Editura Humanitas Fiction

David Mitchell, Atlasul norilor

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Roman castigator al British Book Literary Fiction Award si nominalizat la Booker Prize, Nebula Award si Arthur C. Clarke Award

Romanul Atlasul norilor traseaza o harta la scara mare a pasiunilor omenesti, survolate intr-un periplu halucinant, care porneste din Pacificul de Sud, aflat sub spectrul colonizarii in secolul al XIX-lea, si ajunge in viitorul postapocaliptic. Sase povestitori secreta tot atatea universuri despartite de timp si spatiu, insa nu etanse, pentru ca le leaga noduri vitale. Un notar american care exploreaza insulele proaspat colonizate din Marile Sudului; un muzician care incearca sa-si inspire maestrul in scopuri nu tocmai nobile; o jurnalista care salveaza lumea de la dezastru nuclear; un editor care descopera un bestseller periculos; o clona creata in sistemul sclavagismului modern -- toti acesti povestitori savurosi creeaza cercuri narative in jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice. Planurile se intretaie in puncte nevralgice care sunt de fapt marile teme ale romanului: vointa de putere, canibalismul civilizatiei, felul in care trecutul e mereu rescris de catre cei care stapanesc prezentul. Dens, dar translucid, grav, dar colorat, Atlasul norilor exploreaza violenta mai multor lumi care o alcatuiesc pe-a noastra, pornind de la ideea ca "orice credinta e un camp de batalie".

Despre David Mitchell

Scriitorul englez DAVID MITCHELL s-a născut în 1969, la Southport, Lancashire. Își face studiile de literatură engleză și americană la University of Kent, urmând apoi un masterat de literatură comparată. Se mută în Sicilia și apoi în Japonia, la Hiroshima, unde ține cursuri de limba engleză timp de opt ani. Debutează cu romanul Ghostwritten (1999), câștigător al John Llewellyn Rhys Prize și finalist la Guardian First Book Award, căruia îi urmează, în 2001, Visul numărul 9 (Number 9 Dream; Humanitas Fiction, 2018), finalist la Booker Prize și la James Tait Black Memorial Prize, și Atlasul norilor (Cloud Atlas, 2004; Humanitas Fiction, 2008, 2013), roman câștigător al British Book Literary Fiction Award și nominalizat la Booker Prize, Nebula Award și Arthur C. Clarke Award, ecranizat în 2012, cu Tom Hanks și Halle Berry în rolurile principale. În 2006 publică, de asemenea cu mare succes de critică și de public, Omul de ianuarie (Black Swan Green; Humanitas Fiction, 2015), urmat de The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), roman nominalizat la Booker Prize și distins cu Commonwealth Writer’s Prize, The Bone Clocks (2014), Conacul Slade (Slade House, 2015; Humanitas Fiction, 2020), și Utopia Avenue (2020). În 2016, Mitchell termină nuvela From Me Flows What You Call Time, care face parte din proiectul Future Library — o capsulă literară a timpului reprezentată de 100 de autori emblematici și urmând a fi lansată în 2114. În 2003, David Mitchell apare în antologia Granta a celor mai importanți tineri scriitori englezi, în 2007 este inclus de revista Time în topul celor mai influente 100 de personalități din lume, iar în 2018 obține Sunday Times Award for Literary Excellence. Printre numeroasele premii acordate lui David Mitchell se numără Geoffrey Faber Memorial Prize și South Bank Show Literature Prize.

 

Fotografia autorului © Paul Stuart

Recenzii

"O constiinta grava si o privire necrutatoare asupra epocii moderne, o inteligenta ce merge la esenta lucrurilor, taioasa ca un bisturiu." (Elisabeta Lasconi, "Rechizitoriu, profetie si S.O.S.", in Romania literara nr. 35, 5 septembrie 2008)

"Cel mai bun si mai indraznet roman al anului." (The Guardian)

"Atlasul norilor este un roman puternic, care ofera cititorului placeri nebanuite, pentru ca David Mitchell spune o poveste fundamentala despre bine si rau, iubire si distrugere, inceputuri si sfarsituri." (A.S. Byatt)

"Stim ca istoria se repeta si din tragedie devine farsa. In Atlasul norilor, David Mitchell o trece, in plus, prin filtrul thriller-ului, al utopiei negre, al cosmarului Hobbes-ian. Cu un mare talent de ventriloc literar, scriitorul ridica foarte sus stacheta romanului-puzzle." (The Washington Post)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Atlasul norilor
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 636
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-227-1
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: David Mitchell
 • Traducere: Mihnea Gafița

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact