Închide Close

Editura Humanitas Fiction

F. Scott Fitzgerald, Blândeţea nopţii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Mircea Ivănescu

Prefață de Mihaela Anghelescu Irimia

 

Publicat în 1934, romanul Blândețea nopții (Tender Is the Night) l-a ridicat pe F. Scott Fitzgerald, așa cum au remarcat criticii, la înălțimea unui „Orfeu modern“. În 1998, Modern Library l-a inclus pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză ale secolului XX. A fost ecranizat în 1962, cu Jason Robards, Jennifer Jones și Joan Fontaine în rolurile principale, iar în 1985 BBC a lansat o miniserie cu Peter Strauss și Mary Steenburgen. În 1995, The Fountain Theatre din Los Angeles a dramatizat romanul, adaptarea pentru scenă câștigând PEN Literary Award.

 

Dick Diver este un strălucit psihiatru american, cu o personalitate captivantă, căsătorit cu fosta sa pacientă, Nicole, fermecătoare, bogată, dar cu un grav dezechilibru emoțional. Rosemary, o tânără actriță fascinată de Nicole și îndrăgostită iremediabil de soțul acesteia, se avântă în noua idilă orbește, cu intensitate, la fel cum vânează roluri care să-i aducă celebritatea mult visată. Prinși în vâltoarea evenimentelor tumultuoase din viața lor, dar și a epocii de după Primul Război Mondial, când America nu mai crede în nimic, Dick și Nicole inițiază un periculos pas de deux pe granița dintre nebunie și normalitate, dintre iubire și moarte.

Despre F. Scott Fitzgerald

FRANCIS SCOTT FITZGERALD s-a născut în St. Paul, Minnesota, la 24 septembrie 1896. A urmat Princeton University, în 1917 intrând în armată, iar după demobilizare s-a mutat la New York. Publicat în 1920, primul său roman, Dincoace de Paradis (This Side of Paradise), s-a bucurat imediat de o mare popularitate, urmat, în 1922, de Cei frumoşi şi blestemaţi (The Beautiful and Damned). În 1920 s-a căsătorit cu Zelda Sayre (1900–1948), iar cuplul, al cărui unic copil, Frances Scott „Scottie" Fitzgerald, scriitoare şi ziaristă, se naşte în 1921, a locuit când la Paris sau New York, când pe Riviera franceză, devenind parte a cercului de emigranţi americani care îi includea pe Gertrude Stein, Ernest Hemingway şi John Dos Passos. În 1925 lui Fitzgerald i-a apărut capodopera Marele Gatsby (The Great Gatsby; Humanitas Fiction, 2016, 2018, 2021), care nu a avut succes decât după moartea sa. Tensiunile din cuplu s-au accentuat pe parcurs, din cauza alcoolismului scriitorului şi a problemelor psihice ale Zeldei, care, din 1930, a fost internată în diferite sanatorii, reuşind totuşi să scrie romanul semi-autobiografic Acordă-mi acest vals, publicat în 1932. La sfârşitul anilor '20, Fitzgerald a început să lucreze la al doilea mare roman al său, Blândeţea nopţii (Tender Is the Night; Humanitas Fiction, 2013, 2023), apărut în anul 1934, care transfigurează dezastrul mariajului cu Zelda. Fiind într-o constantă lipsă de bani, a publicat masiv povestiri comerciale în diferite reviste. În 1937 s-a mutat la Hollywood, unde, uitat de lumea literară, a scris scenarii de film. În urma unui infarct, a murit la 21 decembrie 1940, lăsând neterminat romanul Dragostea ultimului magnat (The Last Tycoon), apărut în 1941. Fitzgerald este autorul mai multor volume de povestiri, printre care Tales of the Jazz Age (1922), All the Sad Young Men (1926), Babylon Revisited and Other Stories (1960). A mai scris volumul autobiografic The Crack-Up (1945) şi eseuri. A întreţinut o vastă corespondenţă publicată postum. Opera lui Fitzgerald este emblematică pentru epoca jazzului din anii ’20, despre generația sa scriitorul afirmând: „Noi am moștenit două lumi ‒ una a speranței, în care am fost crescuți; și o alta a deziluziei, pe care am descoperit-o devreme, în ceea ce ne privește. Și acea primă lume, deși apropiată în timp, a devenit din ce în ce mai îndepărtată, ca o altă țară“.

Recenzii

„O tragedie plină de frumusețe.“ — Daily Express

 

„Pentru Fitzgerald dezolarea e o precondiție a liricului. De aici impresia cea mai puternică pe care o lasă Blândețea nopții: un superb roman despre ratare.“ — Independent

 

Blândețea nopții este una dintre acele cărți pe care le citești și apoi simți o schimbare profundă: povestea e spusă deopotrivă cu poezie și mare talent. Este una dintre acele cărți pe care le citești și apoi te gândești: dacă ai putea să-ți amintești acea frază anume – e atât de frumoasă.“ — Sam Taylor-Wood

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Blândeţea nopţii
 • An apariție: 2023
 • Ediție: a II-a
 • Pagini: 384
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-097-220-4
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: F. Scott Fitzgerald
 • Prefaţă: Mihaela Anghelescu Irimia
 • Traducere şi note: Mircea Ivănescu

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact