Închide Close
Calaretul suedez

Editura Humanitas Fiction

Leo Perutz, Calaretul suedez

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Prozator de limba germana si matematician, Leopold Perutz (1882-1957) ar fi putut ramane in posteritate doar pentru ecuatiile care ii poarta numele, daca Borges nu l-ar fi redescoperit, aducand din nou in atentia publicului cele unsprezece romane ale sale, scrise in perioada interbelica. In 1701, in timpul razboaielor purtate de regele suedez Carol al XII-lea, intalnirea dintre cei doi protagonisti ai romanului, un tanar ofiter dezertor, Christian von Tornefeld, si un hot la drumul mare, se dovedeste un eveniment crucial. Pentru a scapa de galere, talharul isi va asuma identitatea tanarului nobil. Dar nu se va multumi cu atat: odata cu numele, ii va fura si logodnica, Maria, care nu il mai vazuse din copilarie, si se va instala ca mostenitor de drept al domeniilor din Silezia, in timp ce adevaratul nobil va indura anii de munca silnica ce i se cuvin uzurpatorului. Ce s-ar intampla daca, dupa ce fiecare dintre ei va experimenta alta viata, cei doi s-ar intalni din nou, confruntandu-se cu imaginea reflectata a sinelui in destinul celuilalt? Traducere din germana si note de Ana Popa

Despre Leo Perutz
Leo Perutz s-a nascut la Praga in 1882, ca fiu al unui negustor de textile evreu. Statistician de meserie, se angajeaza la o firma de asigurari, fiind coleg cu Kafka, de care il desparte o diferenta de varsta de un an. Incepe sa scrie in primii ani ai secolului XX, bucurandu-se de un succes imens in spatiul de limba germana, pana la interzicerea cartilor sale de catre nazisti. In 1938, dupa anexarea Austriei la cel de-al Treilea Reich, Perutz este nevoit sa fuga in Palestina. Prozator si matematician, Perutz ar fi putut ramane in posteritate doar pentru ecuatiile care ii poarta numele, daca Borges nu l-ar fi redescoperit, aducand in atentia publicului cele unsprezece romane ale sale, printre care Der Marques de Bolibar (1920), Der swedische Reiter (Calaretul suedez – 1936), Nachts unter der steinernen Brücke (1953), Der Judas des Leonardo (1957). Perutz moare in 1957 in timpul unei vizite in Austria, la Bad Ischl. Cartile lui, elogiate de nume mari precum Italo Calvino, Graham Greene, Theodor W. Adorno sau Jorge Luis Borges, construiesc o paradoxala logica a fantasticului, inexplicabilului sau visului.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Calaretul suedez
 • An apariție: 2006
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 232
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-1476-9
 • ISBN-10: 973-50-1476-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Leo Perutz
 • Traducere: Ana Popa

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact