Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Tariq Ali, Cartea lui Saladin

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Cartea lui Saladin este al doilea roman din Cvintetul Islamului, după La umbra rodiului, apărut în „Raftul Denisei“ în 2010, care imaginează prăbuşirea Granadei arabe. Pentru romanele din acest cvintet, publicate în peste douăsprezece ţări, Tariq Ali a fost recompensat în 2010 cu Premiul Granadillo.

Când scribul Ibn Yakub soseşte la palatul sultanului Saladin, cu misiunea de a consemna memoriile acestuia, întreaga existenţă îi este bulversată. Treptat, aşternând pe hârtie suita de întâmplări care conturează portretul neînfricatului războinic, el va descoperi şi latura umană a acestuia, caracterul şi judecata lui înţeleaptă. O serie de intrigi din haremul de la palat, iubirea neaşteptată dintre cele două sultane, Halima şi Jamila, precum şi impresionanta campanie militară pusă la cale de Saladin pentru recucerirea Ierusalimului constituie un al doilea fir al poveştii, la fel de spectaculos precum cel al trecutului glorios al sultanului.

Despre Tariq Ali

Scriitor şi regizor de origine pakistaneză, TARIQ ALI s-a născut în 1943, în Lahore, şi-a făcut studiile în Pakistan şi apoi la Oxford. Atitudinea lui de opoziţie faţă de dictatura din Pakistan l-a împiedicat să se mai întoarcă în ţara natală şi astfel a rămas într-un exil nedorit în Marea Britanie. A scris peste douăzeci cărţi de istorie şi politică, dar şi romane, piese de teatru şi scenarii, fiind şi autorul unor documentare TV. Un cunoscut intelectual de stânga, colaborator al cotidianului Guardian încă din anii '70 şi editor al New Left Review, Tariq Ali s-a afirmat ca un lucid analist politic şi un intelectual activ, implicat în dezbaterile publice. La umbra rodiului (Shadows of the Pomegranate Tree, 1992) este primul volum dintr-un cvintet de romane dedicat istoriei Islamului (celelalte patru sunt: The Book of Saladin, 1999; The Stone Woman, 2001; A Sultan in Palermo, 2005; Night of the Golden Butterfly, 2010). La umbra rodiului a fost tradus în peste zece limbi şi i s-a acordat The Archbishop San Clemente del Instituto Rosalia de Castro Prize, pentru cel mai bun roman străin publicat în Spania în 1994.

Recenzii

„O cuceritoare tapiserie a vremurilor lui Saladin, ce întreţese fantezia erotică a celor O mie şi una de nopţi cu reconstituirea plină de imaginaţie a unei lumi fascinante.“ (The Independent)

„Tariq Ali distruge stereotipurile legate de Salah al-Din, dezvăluind în schimb imaginea invadatorilor occidentali «barbari». Fie că vorbeşte despre intrigile din haremul sultanului sau despre tactica militară a arabilor, Cartea lui Saladin este o adevărată sărbătoare a povestirii.“ (Sunday Times)

„Cu o poveste perfect dozată, romanul lui Tariq Ali este o naraţiune pentru vremurile noastre, despre evenimente şi personaje care se află de fapt mult mai aproape de noi decât ne-am imaginat.“ (Edward W. Said)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cartea lui Saladin
 • An apariție: 2011
 • Ediție: I
 • Pagini: 384
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-428-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Tariq Ali
 • Traducere: Carmen Paţac

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact