Închide Close

Editura Humanitas Fiction

John Cowper Powys, Cercul nebunilor

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

„Romanele lui John Cowper Powys sunt singurele din literatura engleza capabile sa rivalizeze cu scrierile lui Tolstoi sau Dostoievski.“ (George Steiner)

Un vechi blestem apasa asupra familiei Ashover: toti vlastarii ei vor fi protagonistii unor iubiri interzise, din care se vor naste monstri. Rook, fiul cel mare, este victima unor puternice impulsuri autodistructive, iar Lexie, fratele sau, încearca sa-si controleze trupul cu ajutorul mintii, sfidand moartea. Dar cine va duce numele mai departe? O poveste a predestinarii si in acelasi timp a iubirilor interzise, Cercul nebunilor se inscrie, prin personajele pline de dramatism si prin erotismul luxuriant, in linia marilor romane La rascruce de vanturi si Amantul doamnei Chatterley.

  Rodica Grigore, „Peisaj şi predestinare“ (Cultura, 31 martie 2011)

Despre John Cowper Powys

John Cowper Powys (1872-1963) s-a nascut in districtul britanic Derbyshire, intr-o familie printre descendentii careia se numara poetii John Donne si William Cowper. Urmeaza cursuri de literatura la Cambridge. Vreme de treizeci de ani a locuit in Statele Unite ale Americii, unde a fost profesor si conferentiar. In 1935 a revenit in Europa, stabilindu-se definitiv in Tara Galilor. A fost un scriitor prolific, Philip Larkin numindu-l „un urias vulcan literar mito-poetic". Printre romanele sale cele mai apreciate se numara Cercul nebunilor (Ducdame, 1925), Wolf Solent (1929), A Glastonbury Romance (1933), Weymouth Sands (1934), Maiden Castle (1937) si Porius (1940). Dar John Cowper Powys nu s-a limitat doar la aria fictiunii, ci a publicat si volume de eseistica, critica literara si filozofie, dintre care amintim: The War and Culture (1914), The Meaning of Culture (1929), The Philosophy of Solitude (1933), The Pleasures of Literature (1938) si In Spite of: A Philosophy for Everyone (1953), precum si o remarcabila Autobiografie (1934). S-a bucurat de o larga recunoastere, fiind apreciat de personalitati precum Theodore Dreisder, Henry Miller, Iris Murdoch, Elias Canetti si Angus Wilson. In 1958 a fost rasplatit cu distinctia Bronze Plaque, oferita de Freie Akademie der Künste Hamburg, si astfel recunoscut drept o figura marcanta a literaturii europene.

Recenzii

„John Cowper Powys este o carte vie. Intalnirea cu el inseamna oglindirea in fantana marii creatii.“ (Henry Miller)

„Asemenea pasarii Phoenix, din Cercul nebunilor se ridica frumoasa pasare a iubirii. Caci John Cowper Powys este inainte de toate un romancier al iubirii, unul dintre cei mai mari pe care i-a dat literatura engleza.“ (Diane de Margerie)

„Taramul lui John Cowper Powys este plin de primejdii. Cititorul poate rataci ani la rand, ca un prizonier vrajit, prin acest univers paralel, fara a-i atinge vreodata granitele.“ (The Guardian)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cercul nebunilor
 • An apariție: 2009
 • Ediție: I
 • Pagini: 424
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-290-5
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: John Cowper Powys
 • Traducere: Antoaneta Ralian

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact