Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Hélène Grémillon, Confidentul

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Un adevărat fenomen editorial, romanul de debut al scriitoarei franceze Hélène Grémillon a devenit bestseller imediat după apariţie, în 2010, fiind tradus până în prezent în 27 de ţări. Confidentul a fost încununat în Franţa cu numeroase premii, printre care Lauriers Verts de la Forêt des Livres – Prix du Premier Roman (2010), Prix Palissy (2011), Prix Emmanuel Roblès (2011), Prix Montalembert (2011) şi Prix Jeune Talent Littéraire des Clubs de Lecture Saint-Germain-en-Laye (2011), în Germania primind Euregio-Schüler- Literaturpreis (2013).

Paris, 1975. După tragicul accident în care-şi pierde mama, tânăra editoare Camille Werner descoperă printre misivele previzibile un plic ciudat. În el, o scrisoare de câteva pagini, relatând întâmplări din copilăria unor necunoscuţi. O eroare a poştei, sau poate o scăpare a expeditorului anonim, crede Camille. Dar primul plic e doar începutul unui şir de scrisori care, filă cu filă, deapănă povestea a două iubiri imposibile şi a nenumărate vieţi sfărâmate. Încetul cu încetul, Camille înţelege că teribila taină pe care vrea să i-o împărtăşească autorul anonim o priveşte chiar pe ea. În acest roman, care are suflul marilor istorisiri, Hélène Grémillon asociază pasiunea cu suspansul psihologic, într-un admirabil stil literar.

  Alina Purcaru, „Confidentul de Hélène Grémillon. Un debut care a făcut valuri“ (Bookaholic.ro, mai 2014)

Despre Hélène Grémillon

Scriitoarea franceză HÉLÈNE GRÉMILLON s-a născut în 1977 la Poitiers. După studii de filologie și istorie, se lansează în presă (lucrează pentru Le Figaro și L’Avant-scène cinéma) și în regia de scurtmetraj. În 2010 debutează cu romanul Confidentul (Le confident) – o poveste în care pasiunile și întâmplările dramatice se înlănțuie pe fundalul tulbure al Franței amenințate și apoi ocupate de naziști –, în aceeași măsură un succes de public și de critică. „Cartea care a cucerit lumea“, tradusă până în prezent în 27 de limbi, a fost distinsă cu Prix du Premier Roman de la Forêt des Livres (2010), Prix Palissy (2011), Prix Emmanuel Roblès (2011), Prix Montalembert (2011), Euregio Schüler Literaturpreis (2013). În 2014, Hélène Grémillon își publică cel de-al doilea roman, Tangou pentru Lisandra (La garçonnière), devenit de asemenea bestseller.

Foto: Claude Gassian

Recenzii

„Pe cât este povestea de complexă, pe-atât de fluidă şi palpitantă este lectura. Talentul izbitor al lui Hélène Grémillon este evident din acest prim roman – stil, precizie a informaţiei istorice, suspans care durează până la ultimul paragraf. Cât despre personajele principale, ele sunt vii, imprevizibile şi, mai ales, fascinante.“ (Le Nouvel Observateur)

Confidentul aruncă o privire plină de înţelegere şi înţelepciune asupra naturii umane, a existenţelor în care adevărul şi minciuna se împletesc, a situaţiilor-limită când dragostea şi frica se dovedesc în acelaşi timp izbăvitoare şi criminale. Cartea nu-i va dezamăgi nici pe cititorii esteţi, care vor descoperi frazele armonioase şi pline de fineţe ale autoarei redând exemplar vocile eroinelor.“ (Le Point)

„O memorabilă poveste despre iubiri, infidelitate, gelozie şi vină, prezentată într-o gradaţie a suspansului şi surprizei de mare virtuozitate.“ (Kirkus Reviews)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Confidentul
 • An apariție: 2014
 • Ediție: I
 • Pagini: 232
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-749-8
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Hélène Grémillon
 • Traducere: Mariana Piroteală

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact