Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Adrien Bosc, Constellation

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Mariana Piroteală

 

Constellation, cartea de debut a lui Adrien Bosc, a obținut în 2014 Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, Premiul Gironde Nouvelles Ecritures, iar în 2015 Premiul Paris Diderot-Esprits libres.

 

În noaptea de 27 spre 28 octombrie 1949, avionul Constellation, „noua cometă a companiei Air France“, care plecase de la Paris către New York, se strivește de muntele Redondo, în largul arhipelagului Azore. La bord se aflau 48 de pasageri și membri ai echipajului, printre care celebrită?i precum boxerul Marcel Cerdan și violonista Ginette Neveu.

Adrien Bosc reaprinde toate cele 48 de stele stinse în tragica noapte, ascultă vocea fiecărei victim și îi spune povestea, dându-i din nou viață. Îmbinând scriitura jurnalistică și aventura romanescă, autorul reușește să creeze legături între pasageri și evenimentele timpului lor. Însă marea provocare la care își propune să răspundă este de a descoperi înlănțuirea de infime cauzalită?i care au dus la acest sfârșit dramatic.

Despre Adrien Bosc

ADRIEN BOSC s-a născut în 1986 la Avignon. A obținut două masterate la Sorbona și un masterat în domeniul editorial la Paris IV și este fondatorul unei edituri atipice, Éditions du sous-sol, care publică, între altele, revistele Feuilleton și Desports. Constellation (2014; Humanitas Fiction, 2017) este primul său roman. A fost nominalizat la Premiul Goncourt, Premiul Renaudot, Premiul Flore și se numără printre cele patru cărți finaliste ale Premiului Jean Giono. În 2014 a primit Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze și Premiul Gironde Nouvelles Ecritures, iar în 2015 Premiul Paris Diderot-Esprits libres. Din 2016 Adrien Bosc este director adjunct al Éditions du Seuil.

Fotografia autorului © Benjamin Colombel

Recenzii

„Ultimul zbor al avionului Constellation este și primul zbor al lui Adrien Bosc. Scriitura este limpede, cromată, iar construcția savantă. Bosc planează deasupra unui mormânt de oțel, ale cărui secrete le smulge, ca și când enigma ar fi inepuizabilă. Ca și când Constellation își continuă zborul, dar Dumnezeu știe unde.“ (Jérôme Garcin, Le Nouvel Observateur)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Constellation
 • An apariție: 2017
 • Ediție: I
 • Pagini: 200
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-179-2
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Adrien Bosc
 • Traducere şi note: Mariana Piroteală

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

28 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Numărul 2 de David Foenkinos

21 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Soare întunecat de Eric-Emmanuel Schmitt

14 februarie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Concert la sfârșit de iarnă de Ismail Kadare

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact