Închide Close
Crimele din Oxford

Editura Humanitas Fiction

Guillermo Martinez, Crimele din Oxford

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Crimele din Oxford, unul dintre cele mai in voga romane sud-americane ale ultimilor ani, a primit prestigiosul Premio Planeta Argentina in 2003, iar in 2006 este adaptat pentru marele ecran in regia lui Alex de la Iglesia, scenariul purtand semnatura lui Guillermo Martinez. O dupa amiaza senina de vara in linistitul Oxford. Mrs. Eagleton, fosta membra a echipei care a spart codul Enigma in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este asasinata cu sange rece. Intra in scena geniul matematic Arthur Seldom, care incearca sa dezlege misterul pornind de la seriile logice si vechile simboluri pitagoreice.

Despre Guillermo Martinez

Guillermo Martinez s-a nascut in Bahia Blanca, Argentina, in 1962. Debuteaza la varsta de nouasprezece ani cu volumul de povestiri La jungla sin bestias, recompensat cu Premio Nacional Roberto Arlt. In 1984 se muta la Buenos Aires, unde isi sustine doctoratul in logica matematica. In 1988 scrie un al doilea volum de povestiri, Infierno Grande, pentru care primeste premiul acordat de Fondo Nacional de las Artes. In 1993 Martinez isi publica primul roman, Despre Roderer (Acerca de Roderer; Humanitas, 2008), si participa la Forumul hispanoamerican al tinerilor scriitori de la Malaga. In scurt timp pleaca la Oxford cu o bursa postdoctorala de doi ani acordata pentru studiul aprofundat al matematicii. In 1998 ii apare un nou roman, La mujer del maestro, iar in anii urmatori, gratie succesului dobandit de cartile sale atat in Argentina, cat si in strainatate, primeste burse pentru literatura si participa la programe internationale pentru scriitori. In 2003 Martinez publica un volum de eseuri intitulat Borges y la matematica, punand in lumina apropierea estetica dintre literatura si matematica, legatura profunda care poate fi detectata la nivelul mecanismelor structurale si de abstractizare folosite de cele doua domenii, in aparenta atat de diferite. Romanul Crimenes imperceptibles (2003), distins cu Premio Planeta Argentina, aparut in colectia "Raftul Denisei" sub titlul Crimele din Oxford, a fost tradus pana acum in peste treizeci de tari si adaptat pentru marele ecran la inceputul anului 2008, in regia lui Alejandro de la Iglesia, avandu-i ca protagonisti pe Elijah Wood, John Hurt si Leonor Watling. In anul 2005 publica un volum de articole si eseuri intitulat La formula de la inmortalidad, iar in 2007, Moartea lenta a Lucianei B. (La muerte lenta de Luciana B.), roman tradus in peste douazeci de tari si votat de catre criticii spanioli in randul primelor zece carti ale anului.

Recenzii

"Romanul lui Martinez se citeste cu incantare, textul avand un farmec noir aparte." (George Arion, "Detectiv cu bursa", Jurnalul national)

"Coduri secrete, secte antice uitate si stiinta vechilor magi, intr-un roman naucitor ca un numar de prestidigitatie." (The Washington Post)

"Un cocktail exploziv in care se amesteca logica matematica, o serie de crime misterioase si o poveste de dragoste pasionala". (Guardian)

"Asemenea lui Borges, Martinez examineaza consecintele teoriilor abstracte asupra realitatii concrete, punandu-ne sub semnul intrebarii capacitatea de a interpreta ceea ce percepem." (The Observer)

"O aventura intelectuala pe care o citesti pe nerasuflate, ca pe un roman politist." (La Razon)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Crimele din Oxford
 • An apariție: 2006
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 218
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-50-1387-8
 • ISBN-10: 973-50-1387-8
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Guillermo Martinez
 • Traducere: Ileana Scipione

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

27 martie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Fata mecanică de Anna Mazzola

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact