Închide Close
Cronicarul sportiv

Editura Humanitas Fiction

Richard Ford, Cronicarul sportiv

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Roman tradus in douazeci de tari si nominalizat la PEN/Faulkner Award in 1987Pentru prima oara in limba romana un scriitor american de prima marime, Richard Ford, detinator al premiului Pulitzer si al premiului PEN/Faulkner, cu romanul Cronicarul sportiv, primul volum din trilogia care i-a impus eroul-fetis, Frank Bascombe. Acest jurnalist sportiv, scriitor ratat, este, alaturi de Harry Angstrom, zis Rabbit, al lui John Updike, unul dintre personajele emblematice ale romanului american contemporan. Afectat de moartea neasteptata a unuia dintre fiii sai, instrainandu-se treptat de restul familiei si afundandu-se din ce in ce mai tare intr-o stare de melancolie distructiva, Frank va descoperi ca orice experienta amara poate aseza temelia unui nou inceput.Intr-un orasel patriarhal din America, Pastele ar trebui sa constituie un moment al purificarii sufletesti si al impacarii cu lumea. Nu si pentru Frank Bascombe. Scriitor ratat, in prezent cronicar sportiv si liber-cugetator, Frank incearca sa depaseasca tragedia mortii fiului sau Ralph, urmata de un divort amar si de o criza existentiala majora. In calitate de cronicar sportiv, isi castiga existenta studiind diverse tipologii umane si incercand sa capteze emotiile si framantarile fiecarui individ cu care intra in contact. Cand revista la care lucreaza il va trimite la Detroit sa ii ia un interviu unui fost sportiv, acum imobilizat intr-un scaun cu rotile, lui Frank ii vor fi reactualizate toate temerile si melancolia de care credea ca se eliberase se va reinstala. Lumea ameninta sa se prabuseasca iarasi pentru el, in momentul in care actuala iubita decide sa il paraseasca, sotia ii intoarce spatele, considerandu-l un pericol pentru propriii sai copii, iar unul dintre prietenii lui se sinucide. Ceea ce va afla Frank insa este ca in viata orice drum infundat poate deschide calea unor noi perspective.

Despre Richard Ford

RICHARD FORD este unul dintre cei mai apreciaţi romancieri americani contemporani. S-a născut în anul 1944, în Jackson, Mississippi, a studiat la Michigan State University şi a obţinut un masterat în literatură la University of California din Irvine. Publică iniţial proză scurtă, în reviste precum Esquire, The Paris Review şi The New Yorker, iar în 1976 îi apare primul roman: A Piece of My Heart, urmat de The Ultimate Good Luck (1981). Cronicarul sportiv (The Sportswriter, 1986; Humanitas Fiction, 2008), cel dintâi roman din trilogia avându-l ca personaj principal pe Frank Bascombe, îl consacră drept şeful generaţiei sale. În 1990 îi apare romanul Wildlife. Ziua Independenţei (Independence Day, 1995), cel de-al doilea roman al trilogiei, a primit deopotrivă Pulitzer Prize şi PEN/Faulkner Award. În 2006 apare ultimul roman din trilogie, The Lay of the Land, nominalizat la National Book Critics Circle Award. Richard Ford este autorul mai multor volume de povestiri de succes (Rock Springs, 1987, Women with Men: Three Stories, 1997, A Multitude of Sins, 2002, Vintage Ford, 2004), de asemenea premiate. E cunoscut şi ca editor al unor prestigioase antologii: Best American Short Stories (1990), Granta Book of the American Short Story (1992), Granta Book of the American Long Story (1998) şi New Granta Book of the American Short Story (2007). Romanul The Lay of the Land se află în curs de traducere şi va apărea în colecţia „Raftul Denisei“.

foto © Robert Yager

Recenzii

"Un roman inteligent si umanist, scris si construit impecabil, deopotrivs grav si plin de umor, o referinta absoluta in literatura contemporana." (Marius Chivu, "Viata ca sindrom", Adevarul literar & artistic, 3 decembrie 2008)

"In Cronicarul sportiv Richard Ford pune problema traditiei si a importantei ei, in maniera lui Faulkner din Absalom, Absalom sau Zgomotul si furia." (The Guardian)

"Richard Ford este un maestru al romanului." (Raymond Carver)

"Ford a reusit sa scrie o minunatie de carte, un roman al melancoliei, cu o constructie stralucita." (Newsday)

"O carte naucitoare...o lectura memorabila." (Observer)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cronicarul sportiv
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 456
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-258-5
 • ISBN-10: 978-973-689-258-5
 • Preț: 36 lei
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Richard Ford
 • Traducere: Irina Negrea

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact