Închide Close
Cu cele mai rele intentii

Editura Humanitas Fiction

Alessandro Piperno, Cu cele mai rele intentii

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

 

Romanul lui Alessandro Piperno a fost distins in 2005 cu doua prestigioase premii pentru debut: Premiul Campiello si Premiul Viareggio, si a fost tradus in unsprezece tari.Cu cele mai rele intentii este o fresca insolita a inaltei societati romane, pe durata a patru decenii, urmarind destinul familiei naratorului, clanul lui Beppy Sonnino. Evocand aceasta lume pestrita, extravaganta si ridicola, orice umbra de tandrete se preface, in ochii tanarului descendent al clanului, Daniel Sonnino, in umor negru si miscatoare ironie. Iar sarcasmul sau nu iarta pe nimeni, si cu atat mai putin pe sine insusi.Cand, la zece ani, cu prilejul inmormantarii bunicului sau, Daniel Sonnino afla ca, fiind fiul unei familii mixte alcatuite dintr-un tata evreu si o mama catolica, nu poate fi socotit nici evreu si nici catolic pe deplin, sentimentul excluderii capata in ochii lui proportiile unui stigmat ce va apasa asupra intregii sale vieti. Incepand din acel moment, el se va vrea altfel: altfel decat vitalul, cinicul si imprevizibilul sau bunic, altfel decat snobul sau tata, altfel decat colegii de liceu, toti copii de bani gata. Si va reusi din plin, tinandu-se departe de afacerile familiei si dedicandu-se literaturii, inlocuind sexualitatea debordanta a bunicului Beppy cu un fetisism impenitent, afisand o nepasare fata de conventii in totala contradictie cu uzantele clanului Sonnino sau acceptand sa sufere ca nici un alt tanar din generatia sa din pricina unei iubiri neimpartasite. Mai presus de toate insa, Daniel nu va mai putea privi lumea fara sa vada grotescul fiecarui chip ce-l inconjoara, al fiecarui gest facut in preajma sa si tocmai din aceste chipuri si aceste gesturi este alcatuita ampla fresca a societatii romane a ultimelor patru decenii, pe care Daniel Sonnino – un alter ego al autorului – o zugraveste in aceasta adevarata saga a clanului Sonnino.

Despre Alessandro Piperno

Alessandro Piperno s-a nascut la Roma in 1972. A studiat literatura la Universitatea Tor Vergata din Roma, unde in prezent preda un curs despre literatura franceza. Este redactor al revistei Nuovi Argumenti. A publicat un eseu despre Marcel Proust, Proust antiebreo (2000), intampinat cu entuziasm de critica. Romanul sau de debut, Cu cele mai rele intentii (Con le peggiori intenzioni, 2005), a starnit o adevarata furtuna mediatica atat in Italia, cat si in alte tari, presa italiana neezitand sa-l compare pe scriitor cu Saul Bellow, cu Philip Roth sau chiar cu Marcel Proust, iar cea straina sa titreze "Alessandro cel Mare" sau "Piperno scandalosul". Cu acest roman, recompensat cu Premiul Campiello si Premiul Viareggio, Alessandro Piperno se inscrie in seria debuturilor de succes din ultimul deceniu de pe scena literara italiana. Asemenea unor Alessandro Baricco sau Niccolo Ammaniti, Piperno redescopera placerea, multa vreme uitata, de a povesti, de a pune in scena personaje si de a crea situatii insolite.

Recenzii

"Prin talentul de povestitor al autorului, ca si prin elocventa scrisului sau, romanul Cu cele mai rele intentii al lui Alessandro Piperno este una dintre cele mai stralucitoare aparitii in literatura noastra recenta." (Corriere della sera)

"Dand glas, dupa multi ani de durere inabusita, urii eliberatoare a lui Daniel Sonnino, Alessandro Piperno ne ofera un roman vehement si temerar, un soi de bildungsroman de-a-ndoaselea, romanul devenirii unui nou tanar furios." (La Repubblica)

"Un debut iconoclast, scris cu pana necrutatoare a unui Philip Roth." (L'Express)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Cu cele mai rele intentii
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 312
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-265-3
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Alessandro Piperno
 • Traducere: Dragos Cojocaru

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

13 iunie 2024, Editura Humanitas Fiction

Eric-Emmanuel Schmitt la București, 13–14 iunie

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact