Închide Close
Fabrica de matase

Editura Humanitas Fiction

Tash Aw, Fabrica de matase

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Comparat cu Pacientul englez, romanul Fabrica de matase, publicat deja in douazeci si cinci de tari, a fost distins cu Whitebread Best First Novel (2005), Commonwealth Writer's Prize (2006) si nominalizat la Man Booker Prize (2005).Povestea lui Johnny, negustor de tesaturi si erou local din Kinta, Malaysia, se intinde pe aproape saizeci de ani, dar ramane pana la sfarsit o enigma. Cine e acest om pe care unii il vad ca pe un monstru, iar altii ca pe o victima? Trei naratori - Jasper, fiul lui, Snow Soong, sotia sa, si Peter, sfatuitorul si prietenul sau cel mai bun - ne sunt ghizi in trei calatorii diferite, care urmeaza insa firul aceleiasi povesti. O poveste care incepe in toamna anului 1941, pe cand britanicii se agata cu ultimele puteri de Asia de Sud-Est, iar japonezii invadeaza Manciuria si traverseaza Siamul in drumul lor spre Malaysia. Insotiti de viitorul sef al politiei japoneze, care va ramane in istorie ca „Demonul din Kampar", si doi englezi - Frederick Honey si Peter Wormwood - la fel de diferiti pe cat pot fi un colonist odios si un indragostit de Orient, Johnny si Snow pornesc in luna de miere spre Insulele celor Sapte Fecioare, arhipelagul malaez fermecat, care se topeste la orizont cand apune soarele, inghitindu-i pe calatorii rataciti si toate certitudinile lor... Construit ca un mozaic in jurul acestei calatorii si al vietii greu de descifrat a lui Johnny, romanul cu reflexe schimbatoare ca ale matasii, tesut din fire narative intortocheate, are o gratie si o armonie impresionante.

Despre Tash Aw

TASH AW s-a nascut in 1973 in Taiwan din parinti malaezi. Urmeaza scoala catolica din Kuala Lumpur. In 1990 se muta in Marea Britanie, unde studiaza dreptul la Cambridge University si creative writing la University of East Anglia, tot acum incepand sa scrie proza scurta. Dupa ce practica avocatura vreme de patru ani, in 2002 renunta la aceasta cariera pentru a se dedica literaturii. Primul sau roman, Fabrica de matase (The Harmony Silk Factory, 2005) apare dupa o gestatie de cinci ani, din nevoia autorului de a spune o poveste interesanta despre Malaysia: "in afara de Burgess si Conrad nimeni nu a scris ceva substantial despre Asia de Sud-Est", declara Tash Aw intr-un interviu. Romanul Fabrica de matase se bucura inca de la aparitie de un succes rasunator, castiga Whitbread First Novel Award (2005) si Commonwealth Writer's Prize for Best First Novel (2006) si se numara printre finalistele la Man Booker Prize (2005), Guardian First Book Award (2005) si International IMPAC Dublin Award (2007). Actiunea celui de-al doilea roman al sau, Map of the Invisible World, care va aparea in Marea Britanie si in S.U.A. in primavara anului 2009, se petrece in perioada de dupa dobandirea independentei de catre Malaysia si Indonezia. Romanul va fi publicat in colectia "Raftul Denisei".

Recenzii

"Tash Aw orchestreaza cu gratie inegalabila un balet al volutelor narative. Provocator si captivant, romanul se naste la intretaierea a trei povesti -- trei puncte de vedere -- despre dragoste, prietenie, tradare si ambitie personala, intr-o lume a valorilor rasturnate." (Times Literary Supplement)

"Fabrica de matase e o constructie la fel de complexa si de luxurianta ca arhipelagul care-i serveste drept scena. In acest decor de o inegalabila fascinatie, personaje puternice, cu istorii personale tainuite in spatele aparentelor, intra intr-un joc al mastilor subtil si penetrant." (Lire)

"Un roman magnific, de o forta si o siguranta rare. Si ce povestitor mare e Tash Aw!" (Doris Lessing)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Fabrica de matase
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 352
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-263-9
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Tash Aw
 • Traducere: Florica Sincu

Noi apariții

Author Spotlight

Romain Gary

pagina autorului

Scriitor (romancier, eseist, autor de memorii), aviator, diplomat, regizor, scenarist, ROMAIN GARY, pe numele adevărat Roman Kacew, s-a născut pe 8 mai 1914 la Vilnius într-o familie evreiască și a crescut la Varșovia, unde mama sa l-a botezat catolic. În 1928 s-a stabilit în Franța. A studiat Dreptul la Aix-en-Provence și Paris.

Evenimente

22 noiembrie 2020, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Ce vrem noi, femeile? de Isabel Allende

28 octombrie 2020, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Istoria apelor de Maja Lunde

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact