Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Julia Franck, Femeia din amiază

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Roman distins cu Deutscher Buchpreis, tradus în 35 de limbi şi vândut în peste un milion de exemplare

Vara anului 1945. O gară mică, undeva în estul Germaniei, asaltată de populaţia înfricoşată care visează să prindă un tren spre vest. Helene şi fiul său sunt fugari, dar micul Peter nici nu-şi imaginează că, de fapt, coşmarul abia începe: mama lui îl abandonează pe o bancă din gară. Sfâşiată de durerea despărţirii, aceasta rupe, odată cu cordonul ombilical ce-o unește cu fiul ei, şi legăturile cu trecutul, în care a trebuit să îndure tortura unei mame bolnave psihic, moartea tragică a bărbatului iubit şi căsătoria umilitoare cu un inginer nazist.

O cronică istorică şi socială impresionantă a Germaniei unei jumătăţi de secol, un roman de familie care uneşte destinele a trei generaţii, o poveste de dragoste şi orbire sufletească, aflate sub semnul enigmaticei legende a Femeii din amiază.

Despre Julia Franck

JULIA FRANCK se naşte pe 20 februarie 1970 la Berlin. Este fiica actriţei Anna Katharina Franck şi a regizorului Jürgen Sehmisch. După o copilărie petrecută într-un mic sat din landul Schleswig-Holstein, alături de mamă şi cele patru surori, se întoarce la Berlin, unde promovează examenul de bacalaureat şi studiază americanistica, filozofia şi literatura germană modernă la Universitatea Liberă din Berlin. Debutează în 1998 cu romanul Der neue Koch (Noul bucătar). Urmează, în 1999, romanul Liebediener (Servitorii dragostei), în 2000, volumul de povestiri Bauchlandung (Aterizare pe burtă), iar în 2003 romanul Lagerfeuer (Foc de tabără). Anul 2005 îl petrece cu o bursă a Academiei Germane în Villa Massimo din Roma. A primit Premiul Marie Luise Kaschnitz (2004) şi Medalia Roswitha a Oraşului Gandersheim (2005). În anul 2007 îi apare romanul Die Mittagsfrau (Femeia din amiază), pentru care autoarea este distinsă în același an cu marele Premiu pentru Literatură Germană (Deutscher Buchpreis). În 2010, Femeia din amiază s-a aflat pe lista scurtă a Premiului pentru Literatură Străină al ziarului Independent, ca și pe cea a Premiului Wingate al revistei Jewish Quarterly - Wingate Literary Prize.

Recenzii

„Roman de epocă şi de familie, Femeia din amiază pătrunde – cu o intensitate prea înaltă ca să aibă nevoie de acrobaţii poetice sterile – în miezul cel mai adânc al relaţiilor dintre oameni.“ (Der Standard)

„Lectura ademenește, impresionează și te face să-ți înghețe sângele în vine. Totul este scris din perspectiva protagonistei, fără a fi comentat sau teoretizat – iată unul dintre motivele succesului Femeii din amiază.“ (Le Monde)

„E admirabil instinctul acestei autoare pentru senzualitate, dependenţă, iubire, putere şi umilinţă. În asemenea pasaje, străfulgeră scânteia marii literaturi.“ (Die Zeit)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Femeia din amiază
 • An apariție: 2011
 • Ediție: I
 • Pagini: 380
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-394-0
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Julia Franck
 • Traducere: Ramona Trufin

Noi apariții

Author Spotlight

Maja Lunde

pagina autorului

MAJA LUNDE este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale, ale cărei cărți s-au vândut în lume în peste trei milioane de exemplare. S-a născut în 1975 și a crescut la Oslo, unde locuiește și în prezent cu soțul ei și cei trei copii. A studiat la Universitatea din Oslo mai întâi literatura și psihologia, apoi și-a luat masteratul în media și comunicare, cu specializare în istoria filmului.

Evenimente

28 octombrie 2020, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Istoria apelor de Maja Lunde

7 octombrie 2020, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Doamna Nobel de Lisa Strømme

23 septembrie 2020, Editura Humanitas Fiction

Online&live, lansare – Pastoralia de George Saunders

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact