Închide Close
Furtuna de gheata

Editura Humanitas Fiction

Rick Moody, Furtuna de gheata

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Bestseller tradus in unsprezece tari si ecranizat in regia castigatorului Premiului Oscar Ang Lee, cu Sigourney Weaver, Tobey Maguire, Christina Ricci si Elijah Wood in rolurile principale (1997).In America anilor '70, revolutia sexuala loveste in plin, scandalul Watergate inflameaza spiritele, vinovatiile Razboiului din Vietnam isi desfasoara scenariul posttraumatic. Doua familii vecine traiesc o adevarata agonie a normalitatii, fie si ca pojghita, in weekendul de Ziua Recunostintei. Cativa adolescenti experimenteaza tot ce se poate experimenta: sex, droguri, alcool, sinucidere, electrocutare, in timp ce parintii lor iau parte la o petrecere "cu chei" -- o noapte orgiastica, de revolta surda impotriva legilor prescrise, prost intelese, care degenereaza in tragedie. Tabuurile sar in aer, iar ceea ce lasa in urma e deziluzie, durere, haos. Ben Hood are o aventura grotesca, intamplatoare, cu Janey Williams, vecina de cartier. Elena, sotia lui, citeste carti de psihologie practica si traieste un interludiu sexual ratat cu Jim Williams. Wendy Hood, in varsta de paisprezece ani, experimenteaza lesbianismul, pierderea virginitatii si taisul lamei. Paul Hood, pasionat de benzi desenate, e un junkie, un "terminat" cu cosmaruri homofobe, care se salveaza din pura intamplare. Furtuna de gheata aminteste de romanele lui Cheever si Updike, dar se deosebeste de ele prin atmosfera: o tristete energica, dospind de sexualitate refulata. Totusi, lui Rick Moody nu-i lipseste umorul, dupa cum romanului sau nu-i lipseste catharsisul.

  Rodica Grigore despre Furtuna de gheata („Furtuni si jocuri“, Observator cultural, iunie 2010)

Despre Rick Moody

Hiram Frederick Moody s-a nascut in 1961, la New York. Studiaza literatura engleza la Brown University, cu Robert Coover si Angela Carter, apoi obtine un masterat in creative writing la Columbia University. Imediat dupa absolvire, se interneaza la dezintoxicare, din cauza problemelor cu alcoolul si drogurile pe care le are de la cincisprezece ani. Se angajeaza apoi ca redactor la editura Farrar, Straus and Giroux. Debuteaza in 1992 cu romanul Garden State, castigator al Pushcart Editor's Choice Award, caruia ii urmeaza Furtuna de gheata (The Ice Storm, 1994; Humanitas Fiction, 2008), Purple America (1996), The Diviners (2005). Rick Moody a mai publicat trei volume de povestiri: The Ring of Brightest Angels Around Heaven (1995), Demonology (2001), Right Livelihoods (2001) si o carte de memorii, The Black Veil: A Memoir With Digressions (2002). Scriitorul, care a predat creative writing la State University of New York si la Bennington College, a mai primit Aga Khan Prize, Addison Metcalf Award si Guggenheim Fellowship. Proza scurta si eseurile sale au aparut in The New Yorker, Esquire, Paris Review, Harper's si Grand Street. Rick Moody este de asemenea muzician, membru al trupei folk Wingday, si textier al trupei One Ring Zero.

Recenzii

"Una dintre cele mai inspirate carti scrise vreodata despre viata de familie." (Guardian)

"Romanul Furtuna de gheata are cate un etaj de lectura pentru fiecare cititor. Rick Moody este, in chip evident, un tanar scriitor de mare anvergura." (Hungry Mind Review)

"Un tribut amar, dragastos si blasfemator adus familiei americane. O carte excelenta, cu tuse psihologice de mare finete si profunda intelegere a ratarii umane." (Chicago Tribune)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Furtuna de gheata
 • An apariție: 2008
 • Ediție: I
 • Pagini: 272
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-689-253-0
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Rick Moody
 • Traducere: Constantin Dumitru-Palcus

Noi apariții

Author Spotlight

Anthony Doerr

pagina autorului

Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award.

Evenimente

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact